Nieuws
vrijdag, 17 sep 2021

Paars-groen is onvervalste belastingregering

In het licht van de in het federaal parlement op gang gekomen begrotingsdiscussie maakt het Vlaams Belang zich weinig illusies over de wijze waarop paars-groen nog een aantal miljarden zal vinden. “Het ziet er sterk naar uit dat de federale regering gebruik zal maken van een aloude en gekende Belgische truc”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. Deze van de geniepige, heimelijke en slinkse belastingverhogingen - dat of extra schulden.”

De begroting over 2022 wordt de eerste echt grote test voor paars-groen. “Dit najaar zal inderdaad moeten blijken of de niet-verkozen staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) politiek minder licht weegt dan electoraal”, aldus Vermeersch. “Ofwel neemt ze de nodige maatregelen om de uitgaven onder controle te krijgen, ofwel opteert ze voor nieuwe en hogere belastingen.

“Als paars-groen de uitgaven nog opdrijft en weigert te besparen, zal de belastingdruk deze legislatuur alleen nog verder stijgen”

“Het ligt voor de hand dat een door Wallonië en links gedomineerde regering de weg van meer belastingen zal bewandelen”, voorspelt Vermeersch. “Maar omdat zulks gevoelig ligt bij de liberale achterban zal paars-groen er opnieuw alles aan doen om het anders te benoemen. Zoals ze dat bijvoorbeeld eerder al deden met de verstrengde snelheidsboetes, de niet-indexering van een aantal belastingverminderingen en -vrijstellingen of de verhoging van de lasten op bedrijfswagens, die allemaal hogere belastingen inhielden.”

“Een verantwoordelijk begrotingsbeleid zorgt ervoor dat je als overheid het beleid kan voeren dat de maatschappij nodig heeft. En om crisissen op te vangen zijn gezonde overheidsfinanciën noodzakelijk”, besluit Vermeersch. “De politieke klasse in dit land heeft zwaar gefaald: België was niet op een crisis voorbereid. Landen als Nederland en Duitsland kunnen vandaag veel meer doen voor hun ondernemingen en inwoners omdat zij natuurlijk wel beschikken over de nodige reserves.”