Nieuws
woensdag, 27 sep 2023

Pedofilie is geen gewone geaardheid

Foto: Istock. Pedofilie is geen gewone geaardheid

Advocaat Walter Damen pleit voor meer begeleiding voor pedofielen en het uit de taboesfeer halen van pedofilie. “Het is ronduit waanzinnig om pedofilie als een geaardheid die bespreekbaar moet zijn te beschouwen”, zegt Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer die gisteren daarover in debat ging in De Afspraak. “Het is goed dat pedofielen opgeroepen worden om zelf in te grijpen voor het te laat is, maar waar brengt dat ons als daders niet streng bestraft worden en na een paar jaar weer vrijkomen?”

Damen is ook de advocaat van VRT-radiomaker Sven Pichal die momenteel in de cel verblijft op verdenking van zedenfeiten met kinderen. Hij pleit ervoor om pedofilie uit de taboesfeer te halen en bespreekbaarder te maken. “Pedofilie is geen normale geaardheid die we moeten bespreken binnen de samenleving”, aldus D’haeseleer. “Wie zich aangetrokken voelt tot kinderen is een gevaar voor onze samenleving. Het is onvoorstelbaar dat zoiets vandaag nog uitgelegd moet worden.”

“We weten dat de kans op recidive bij pedoseksuelen enorm is, het is een kwestie van tijd voor er weer iets gebeurt”

Volgens het Vlaams Belang falen Justitie en beleidsmakers in de aanpak van pedofilie. Begin juli werd nog bekend dat de zogenaamd ‘zwaarst gestrafte pedofiel ooit’ in ons land al na een fractie van zijn straf vrijkwam. “Daar zit het echte probleem dat we moeten aanpakken”, zegt D’haeseleer. “Zo’n mensen mogen niet meer vrij komen. We weten dat de kans op recidive bij pedoseksuelen enorm is. Het is een kwestie van tijd voor er weer iets gebeurt.”

Ook Kamerleden Marijke Dillen en Katleen Bury pleiten al jaren voor een strengere bestraffing van pedofielen. “We vragen met het Vlaams Belang al jaren om de mogelijkheid tot verplichte chemische castratie en levenslange terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank op te leggen aan veroordeelde pedoseksuelen”, zeggen ze. “Zo verlagen we de kans op recidive enorm. Uiteindelijk is het een kwestie van wie we willen beschermen. Onze kinderen of pedofielen?”