Persberichten
woensdag, 05 jul 2023

Vlaams Belang woedend over vervroegde vrijlating ‘zwaarst gestrafte pedofiel ooit’

Het Vlaams Belang reageert woedend op de vrijlating van de zwaarst gestrafte pedofiel in ons land ooit. De man zat slechts een fractie van zijn straf uit. “Is dit de snelle, menselijke en straffe Justitie die Van Quickenborne beloofde?”, reageert Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “De minister moet zich hiervoor verantwoorden. Dat zoiets kan gebeuren gaat ieders verstand te boven en is een slag in het gezicht van alle slachtoffers.” De partij roept ook op om chemische castratie verplicht op te leggen aan veroordeelde pedoseksuelen, ook na de gevangenschap.

De pedofiel Pieter C. werd in november 2016 tot 19 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling van Justitie (TBS) veroordeeld. Maar vandaag raakte bekend dat de man al twee maand niet meer in het land verblijft. Hij is op 4 mei door de Gentse strafuitvoeringsrechtbank in alle discretie onder voorwaarden vrijgelaten. Volgens de advocaten van de man die een Cambodjaans weeshuis als dekmantel voor pedofiele activiteiten gebruikte, is hij destijds veel te zwaar gestraft.

“Wat voor nut heeft het dat er nog straffen worden uitgesproken in dit land als ze in de verste verten niet worden uitgevoerd”

“Dit maakt me razend”, zegt Dillen. “Wat voor nut heeft het dat er nog straffen worden uitgesproken in dit land als ze in de verste verten niet worden uitgevoerd. Er is een reden dat de man zo zwaar gestraft werd. Het gaat hier om iemand die meer dan 400.000 kinderpornografische beelden op zijn computer thuis had staan en die kort voor zijn veroordeling nog op de vlucht wou slaan naar Cambodja.”

Dillen houdt ook een pleidooi om veroordeelde pedoseksuelen verplichte chemische castratie op te leggen en de mogelijkheid in te voeren om ze levenslang ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. “Zo verlagen we de kans op recidive enorm”, zegt het Kamerlid. “De maatschappij moet beschermd worden tegen zulke figuren.”

Ook Child Focus reageert geschokt op de vrijlating. De organisatie stelde zich burgerlijke partij bij het gerechtelijk onderzoek, maar werd niet ingelicht over de vrijlating. “Dat is een wettelijke verplichting”, vult Dillen aan. “Hier zijn duidelijk verschrikkelijke fouten gemaakt. Ik zal minister van Quickenborne over dit dossier grondig aan de tand voelen.”