Nieuws
vrijdag, 06 aug 2021

“Plannen van Lachaert te gek voor woorden”

Het Vlaams Belang neemt er akte van dat Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert het Overlegcomité meer macht wil geven. “Lachaert stelt het einde van België te kunnen vermijden door het Overlegcomité als een opperrechter te laten oordelen in alle dossiers waarover de regio’s geen akkoord vinden”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Een idiotie, maar ik begrijp wel dat Lachaert niet wil dat België verdwijnt. In een normaal land zou zijn zevende partijtje niet gedurende twintig jaar aan de macht zijn gebleven. Laat staan tegen de wil van de kiezer in een eerste minister geleverd hebben.”

Het Vlaams Belang stelt alleszins tevreden vast dat Lachaert toegeeft dat het samenwerkingsfederalisme, het overleg tussen de verschillende regeringen, niet werkt. “Dat probleem ziet hij dus eindelijk in. Maar blijkbaar ziet hij als oplossing hiervoor een nieuw unitair beleid, waarin het Overlegcomité de hoofdrol krijgt”, aldus Pas. “Eigenaardig, want in dat overlegcomité zitten vertegenwoordigers uit diezelfde regeringen, zodat het Belgisch probleem gewoon blijft bestaan.”

“Lachaert wil opnieuw meer macht naar het niveau dat dagelijks bewijst dat het onwerkbaar is”

Het Vlaams Belang wijst erop dat in het Overlegcomité dertien ministers uit de verschillende regeringen zetelen, en dat slechts twee daarvan uit de Vlaamse regering komen. “En dat orgaan moet dus het instrument worden om twisten en conflicten tussen regio’s te beslechten, de reddende engel in elk communautair dossier”, vervolgt Pas. “Wil Lachaert de pariteit in de federale regering afschaffen? En de alarmbellen, de bijzondere meerderheden en alle andere grendels uit de Grondwet? Van mij mag hij.”

“De Franstaligen hebben er in het scenario van Lachaert gelijk hoe alle baat bij om zoveel mogelijk communautaire twisten uit te lokken om deze dan vervolgens door dat in meerderheid Franstalig Overlegcomité in hun voordeel te laten beslechten. De communautaire twisten zullen niet meer te tellen zijn en het einde van België op die manier niet meer te vermijden”, voorspelt Pas. “Misschien moeten we als Vlaams-nationalisten Lachaert maar gewoon laten begaan.”