Nieuws
woensdag, 18 okt 2023

Politieke establishment verantwoordelijk voor dodelijke terreuraanslag in Brussel

Het Vlaams Belang vindt dat het politieke establishment verantwoordelijk is voor de islamitische terreuraanslag in Brussel waarbij twee Zweedse voetbalsupporters om het leven kwamen. “Iedereen is bevoegd, maar niemand is verantwoordelijk”, zei Vlaams fractieleider Chris Janssens vandaag in het Vlaams Parlement. “Wanneer maakt men eindelijk eens werk van een beleid dat onze burgers beschermt tegen moslimextremisme? Onze mensen hebben het recht om in een veilig land te leven en die veiligheid moet afgedwongen worden." 

In het Vlaams Parlement vond er een debat plaats over de islamitische terreuraanslag van begin deze week in Brussel. Hierbij werden twee Zweedse voetbalsupporters doodgeschoten door een geradicaliseerde moslim van Tunesische afkomst. Die had hier in 2019 asiel aangevraagd, maar dat werd een jaar later afgewezen. De Tunesiër werd verdween in 2021 uit het rijksregister geschrapt en kreeg in 2022 een bevel om het grondgebied te verlaten, maar verdween van de radar. Een buitenlandse politiedienst had nochtans al in juli 2016 de informatie gegeven dat het om een geradicaliseerde moslim ging die naar een conflictzone van de jihad wou vertrekken. De politie slaagde erin om de terrorist een dag na de aanslag dood te schieten. Een filmpje dat hij op sociale media plaatste, waarbij hij de aanslag opeiste in naam van Islamitische Staat (IS) kreeg honderden likes van andere moslims. 

“Hoe is het mogelijk dat een geradicaliseerde moslim niet opgevolgd wordt door de veiligheidsdiensten?”

"Voor twee Zweedse voetbalsupporters kreeg een trip naar Brussel een dodelijke afloop na een zoveelste terreuraanslag”, zegt Janssens. “Bovendien was het portret van de dader alweer hetzelfde: een illegale asielzoeker en geradicaliseerde moslim, bekend bij politie en gerecht. Het politieke establishment heeft fouten gemaakt. Hoe is het immers mogelijk dat een geradicaliseerde moslim niet opgevolgd wordt door de veiligheidsdiensten?”

Het Vlaams Belang vindt dat er verantwoordelijkheid genomen moet worden. “Zet illegalen en moslimextremisten het land uit, neem de Belgische identiteit af van criminelen met de dubbele nationaliteit en zet diegenen die boodschappen van terroristen liken op sociale media het land uit”, besluit Janssens. “Wanneer maakt men eindelijk eens werk van een beleid dat onze burgers beschermt tegen moslimextremisme? Onze mensen hebben het recht om in een veilig land te leven en die veiligheid moet afgedwongen worden.”