Persberichten
dinsdag, 06 feb 2024

Raad van State geeft Vlaams Belang gelijk: premie elektrische wagens is slecht beleid

Volgens het Vlaams Belang bewijst de kritiek van de Raad van State op de premie voor elektrische wagens van de Vlaamse regering dat het om slecht beleid gaat. Het uitgereikte budget zal volgens de Raad van State niet genoeg zijn om elke aanvrager tegemoet te komen. “De premie zal de Vlaamse belastingbetaler handenvol geld kosten en enkel voordeel opleveren voor wie toch al een dure elektrische wagen wou kopen”, zegt Vlaams Parlementslid en voorzitter van de commissie Mobiliteit Bart Claes (Vlaams Belang). “Het moet bovendien de aandacht afleiden van het asociale en onrealistische verbod op wagens met een verbrandingsmotor in 2029.”

De Vlaamse regering kondigde in september vorig jaar een aankooppremie aan van maximaal 5.000 euro voor wie een elektrische wagen koopt van minder dan 40.000 euro. De Raad van State waarschuwt er nu voor dat de regeling haaks staat op het gelijkheidsbeginsel. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) trekt er 20 miljoen euro voor uit, maar dat zal volgens de Raad van State niet volstaan indien er te veel aanvragen zijn. “Het is ronduit kwistig om zo met Vlaams belastinggeld om te springen”, zegt Claes. “We weten nu al dat de premie vooral gebruikt zal worden door mensen die sowieso al van plan waren een dure elektrische wagen te kopen.”

“We weten nu al dat de premie vooral gebruikt zal worden door mensen die sowieso al van plan waren een dure elektrische wagen te kopen”

Het Vlaams Belang waarschuwt voor een opbod aan subsidies. Minister Peeters maakt zich sterk dat ze vrijdag met een voorstel komt om tegemoet te komen aan de kritiek van de Raad van State. “Dat voorstel zal hoogstwaarschijnlijk bestaan uit nog meer budget besteden aan de premie”, aldus Claes. “Het is een straatje zonder einde. We hebben blijkbaar niets geleerd uit het blind strooien met subsidies voor de zogenaamde energietransitie. Ondertussen bouwt de Vlaamse regering het aanbod van het openbaar vervoer af en wil ze de premie subsidiëren door de kilometerheffing voor vrachtwagens uit te breiden naar meer wegen.”

Claes roept de Vlaamse regering nogmaals op om het verbod op de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor in 2029 onmiddellijk terug te draaien. “Dat is de echte reden voor die premie: het is een schaamlapje om die asociale en onhaalbare maatregel te verbergen net voor de verkiezingen”, besluit Claes. “Als de Vlaamse regering echt iets wil doen om de Vlamingen financieel te ondersteunen, draait ze dat verbod onmiddellijk terug.”