Persberichten
dinsdag, 20 jun 2023

Vlaams Belang wil verbod op verkoop wagens met verbrandingsmotor onmiddellijk afvoeren

Het Vlaams Belang vraagt dat de Europese Commissie en de Vlaamse regering hun plannen opbergen om de verkoop van wagens met verbrandingsmotor te verbieden. De aanleiding vormt een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer dat waarschuwt voor de gevaren van een radicale gedwongen omschakeling naar elektrische wagens. Er is een tekort aan grondstoffen en Europese autobouwers zullen de duimen moeten leggen tegen Chinese. Het Vlaams Belang waarschuwt daar al langer voor. “Dit zal de hele Europese auto-industrie kapotmaken, in de kaart spelen van China en een eigen wagen onbetaalbaar maken voor de middenklasse.”

De Europese Unie wil vanaf 2035 de verkoop van diesel- en benzinewagens aan banden leggen. De Europese Rekenkamer publiceerde gisteren een rapport waarin het drie grote obstakels ziet in die plannen: onvoldoende grondstoffen voor batterijen, stijgende kosten en het verdwijnen van de auto-industrie uit Europa. “De Europese Commissie heeft zich laten leiden door radicale ecologisten”, zegt Europees fractieleider Gerolf Annemans (Vlaams Belang). “Het is duidelijk dat de impact van de plannen om de burger en de industrie pijlsnel te dwingen richting de elektrische wagen nooit degelijk werd bekeken. Dat ondanks alle waarschuwingen vanuit de industrie.”

“Onrealistische plannen zoals deze vormen een reële bedreiging voor de betaalbaarheid van een eigen wagen voor de middenklasse”

De Europese Rekenkamer maakt zich zorgen om het gebrek aan grondstoffen die nodig zijn voor de batterijen. Europa beschikt er zelf amper over en de prijzen van bijvoorbeeld nikkel en lithium zijn bovendien geëxplodeerd door de toenemende vraag. Als Europa daardoor niet zelf voldoende (betaalbare) elektrische wagens kan produceren, dreigt het volgens de Rekenkamer overspoeld te worden door Chinese elektrische wagens.

De Vlaamse regering wil de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren zelfs nog vroeger verbieden en plant al in 2029 een verbod. “Onrealistische plannen zoals deze vormen een reële bedreiging voor de betaalbaarheid van een eigen wagen voor de middenklasse”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Het rapport van de Europese Rekenkamer bevestigt wat we al jaren zeggen.” Claes zal Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in het parlement ondervragen over de kwestie en wil dat de minister de plannen onmiddellijk afvoert.