Nieuws
woensdag, 02 aug 2023

Prijzen aan pomp stijgen weer fors

De brandstofprijzen gaan weer fors omhoog. De maximumprijzen aan de pomp gingen sinds het begin van de zomervakantie al vier keer omhoog en er is niet meteen beterschap in zicht. “Er zijn externe factoren aan het werk, maar de Vivaldi-regering blijft net zoals vorig jaar hardnekkig weigeren om zelf iets te ondernemen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch.

De stijgende prijzen hebben te maken met de internationale olieprijs. Die is op een maand tijd met 15 procent gestegen. Dat is de hoogste stijging sinds vorig jaar. Toen werd record na record gebroken na de Russische inval in Oekraïne. Nu speelt volgens experts vooral de stijgende vraag en de verlaagde productie door de OPEC+ mee. 

“Door het perverse cliquetsysteem gaan ook de taksen aan de pomp sluipend omhoog”

De experts vrezen ook voor een prijspiek in het najaar. “Dat is erg verontrustend”, zegt ook Vermeersch. “We merken de effecten van de torenhoge inflatie van vorig jaar nog steeds in onze portemonnee. De prijzen in de supermarkt zijn vandaag meer dan 15 procent duurder dan vorig jaar. Als we dan ook nog eens geconfronteerd zouden worden met torenhoge brandstofprijzen, zullen veel mensen het moeilijk krijgen om het hoofd boven water te houden.”

Het Vlaams Belang riep vorig jaar al op om maatregelen te nemen om onze mensen te beschermen tegen te hoge brandstofprijzen. “De Vivaldi-regering heeft vorig jaar zo goed als niks gedaan om de mensen te beschermen tegen de torenhoge prijzen aan de pomp. Wel integendeel, door het perverse cliquetsysteem gaan ook de taksen aan de pomp sluipend omhoog”, aldus Vermeersch. Bij elke tussentijdse prijsdaling wordt de bijzondere accijns opgetrokken. “Concreet wil het Vlaams Belang de accijnzen op brandstof verlagen tot het Europees minimum. Het is aan de overheid om de mensen ademruimte te geven”, besluit Vermeersch.