Persberichten
zondag, 25 feb 2024

Vlaams Belang pikt beschuldiging van racisme door Vooruit niet en dient klacht in tegen Melissa Depraetere

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dient een klacht in voor laster en eerroof tegen Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. Zij had hem in een interview zonder verpinken een racist genoemd. “Hier trekken we een streep in het zand”, aldus Van Grieken. “Geen probleem dat Vooruit ons politiek aanvalt, maar iemand gratuit beschuldigen van racisme is een brug te ver. Ik laat mij en mijn partij niet wegzetten als racisten.”

In een interview in de Tijd blikte Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere terug op de racismeproblemen binnen haar partij. In november moest zij hals over kop het voorzitterschap overnemen van Conner Rousseau toen uitkwam dat hij bij het uitgaan racistische en seksistische uitspraken had gedaan tegen politie-agenten. Recenter stapte ook Antwerps Vooruit-schepen Tom Meeuws op, toen bleek dat hij zijn collega-schepenen op een racistische wijze omschreef. Volgens Depraetere is hij echter geen racist. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken daarentegen is dit volgens haar echter wel. 

“Vlaams Belang is een democratische partij”

“Ik heb er geen probleem mee dat Vooruit ons politiek aanvalt, maar iemand zonder aanleiding beschuldigen van racisme is een brug te ver”, zegt Van Grieken. “Hier trekken we dan ook een streep in het zand. Depraetere zou beter eerst haar partij op orde brengen en het racismeprobleem bij Vooruit aanpakken.”

Het Vlaams Belang is niet van plan om het hierbij te laten en dient een klacht in tegen Depraetere wegens smaad en laster en eerroof. “Verschillende Hoven van Beroep hebben al geoordeeld dat het Vlaams Belang geen racistische partij is”, herinnert Van Grieken eraan. “Wij zijn een democratische partij die meer dan 800.000 kiezers vertegenwoordigt. Ik laat mij en mijn partij dan ook niet wegzetten als racisten.”