Nieuws
woensdag, 05 apr 2023

‘Ramadanvriendelijk label’ voor cultuur: segregatie bekostigd door belastingbetaler

Verschillende Brusselse cultuurinstellingen gebruiken een ‘ramadanvriendelijk’ label om aan moslims duidelijk te maken dat er geweld, naakt, dood of zelfmoord voorkomt in een theatervoorstelling. “Met het plaatsen van deze zogenaamde ‘content warnings’ legt deze met Vlaamse subsidies gefinancierde cultuurinstelling het principe van de neutraliteit naast zich neer”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “In feite is dit ‘ramadanvriendelijk’-label gewoon een voorbeeld van paternalisme en links dat buigt voor de islam, waarbij men alle principes van onze rechtsstaat overboord gooit, gewoon om moslims ter wille te zijn.”

Het Brusselse Kaaitheater heeft een ‘ramadanvriendelijk’ label gecreëerd dat intussen al door een zo’n 20 Brusselse instellingen werd overgenomen. Onder hen Het Theaterfestival en de Beursschouwburg. Dit label wil niet alleen de inclusie van een moslimpubliek tijdens de ramadanperiode vergemakkelijken, maar ook een zero-tolerantiebeleid voor wat vaag wordt omschreven als ‘islamofobe agressies’. 

De bedoeling is om moslims in het publiek op de hoogte te brengen van eventuele naaktheid, seks, verbaal of fysiek geweld en zelfs muziek in de productie. Volgens de Islam getuigt muziek immers niet alleen van losbandigheid, zedelijk en moreel verval, maar is het ook des duivels. Om nog meer tegemoet te komen aan vastende moslims die naar een voorstelling komen kijken, mogen zij ook eigen snacks en drank meenemen in de zaal. Daarnaast wordt er ook voor iedereen gratis water en een stille ruimte voorzien die enkel toegankelijk is voor moslims om te kunnen bidden.

“Segregatie op kosten van de Vlaamse belastingbetaler”

“Met het plaatsen van deze zogenaamde ‘content warnings’ leggen deze met Vlaamse subsidies gefinancierde cultuurinstellingen het principe van de neutraliteit naast zich neer”, zegt Brusselmans. “Een ruimte voorzien die enkel toegankelijk is voor de aanhangers van één specifieke religie is niet alleen een inbreuk van het publieke karakter van het Kaaitheater. Hiermee wordt er gewoon segregatie georganiseerd op kosten van de Vlaamse belastingbetaler.”

Het Vlaams Belang-parlementslid zal Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in zijn hoedanigheid als minister van Cultuur hier zo snel mogelijk over ondervragen. “Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever kan de islam perfect deel uitmaken van de Vlaamse cultuur, maar dit soort tegemoetkomingen bewijst toch het tegendeel”, aldus Brusselmans. “In feite is dit ‘ramadanvriendelijk’ label gewoon een voorbeeld van paternalisme en links dat buigt voor de islam, waarbij men alle principes van onze rechtsstaat overboord gooit, gewoon om moslims ter wille te zijn.”