Nieuws
donderdag, 30 mrt 2023

Ramadanverlichting in Brussel is typevoorbeeld van vervreemdingsbeleid

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) werpt het idee op om met ramadan de straten in Brussel te verlichten. Daarmee wil hij het voorbeeld van Londen achterna waar nu 30.000 lichten werden gehangen in de buurt van Piccadilly Circus om er de moslims in een feeststemming te brengen. “Compleet waanzinnig en typerend voor het beleid waarmee Vooruit onze hoofdstad op sneltempo artificieel vervreemdt”, zegt Brussels Fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael. “Maar ondertussen is de Kerstmarkt van Brussel ‘Winterpret’ geworden en gaan de kindjes op ‘Lentevakantie’ in plaats van op Paasvakantie.

In Londen werd de ramadanverlichting ingehuldigd door burgemeester Sadiq Khan, een van de 1,3 miljoen moslims die er het religieuze feest vieren. Smet wil met Brussel graag Londen achterna omdat beide steden zogenaamde ‘internationale en multiculturele ontmoetingsplekken’ zijn. Het zou naar zijn zeggen ook mensen samenbrengen. De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) laat weten het idee niet te willen tegenhouden indien de moslimgemeenschap er vragende partij van is. 

Volgens Lootens-Stael is het de zoveelste uiting van het knuffelbeleid waarmee socialisten de moslimkiezer willen aantrekken. “Al jaren hebben systeempartijen de mond vol over inclusie, neutraliteit en tolerantie, waarbij christelijke verwijzingen in onze samenleving stelselmatig en nauwkeurig worden vervangen door neutrale benamingen en artificiële varianten”, zegt de Brusselse fractievoorzitter. “Ook in Brussel gaan de kindjes op Lente- of Winterverlof, vieren ze Sinterklaas die geen patroonheilige meer is, of gaan ze met hun ouders naar de Winterpret”

“Ofwel omarmt men de Christelijke tradities die typerend zijn voor de Westerse cultuur, ofwel maakt men er een neutrale en steriel boel van voor iedereen, inclusief de moslims. Het is geen ‘à la carte’ verhaal.”

“Men kan niet vragen aan de burgers om hun tradities los te laten ten voordele van de neutraliteit, en tegelijk de vastenmaand van de islam in het breed promoten”, vervolgt Lootens-Stael. “De hypocrisie van de Brusselse socialisten bereikt hiermee een nieuw hoogtepunt. Ondertussen leven de burgers in permanente onveiligheid en werd nog maar net een zoveelste islamitische aanslag verijdeld. Misschien moet men eerst dat probleem oplossen.”

Socialisten in Brussel zijn niet aan hun proefstuk toe als het over vervreemding gaat. Brussels senator Bert Anciaux (Vooruit) stelde nog geen drie jaar geleden voor om gebruik van het Arabisch toe te laten achter het loket. Met de PS in de Brusselse regering werd de neutraliteit van de MIVB losgelaten en het onverdoofd slachten toegelaten. In Anderlecht knijpt de burgemeester een oogje dicht voor een illegale moskee. “Met sfeerverlichting ter gelegenheid van de Ramadan bouwt Smet verder aan de verankering en de zichtbaarheid van de islam in Brussel, ten nadele van alle andere gemeenschappen”, besluit Lootens-Stael.