Persberichten
woensdag, 17 jun 2020

Vlaams Belang: “Met Arabisch als officiële taal zetten we inburgering helemaal op losse schroeven”

Brussels senator Bert Anciaux (sp.a) stelt voor om van het Arabisch een officiële taal in Brussel te maken. Het Vlaams Belang reageert scherp en noemt het voorstel niet ernstig. Brussels Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere stelt dat “we met het Arabisch als officiële taal de nu al erbarmelijke inburgering volledig op losse schroeven zouden zetten”.

Het gebruik van de officiële talen in Brussel, het is een gevoelige kwestie die in het verleden al veel stof deed opwaaien. In het tweetalig gewest is het vaak problematisch om als Nederlandstalige in de eigen taal geholpen te worden. Maar vaak is het zelfs nog erger: op bepaalde plaatsen is zelfs Frans niet altijd een evidentie meer. Het voorstel van Anciaux is volgens het Vlaams Belang dan ook te gek voor woorden.

Lootens-Stael: “De officiële talen in het hoofdstedelijk gewest zijn het Nederlands en het Frans. Geen Arabisch, Turks of Swahili”

“Al jaren blijft in Brussel de verplichte inburgering van nieuwkomers dode letter. Anciaux heeft daar de perfecte oplossing voor: als wi̇́j ons nu eens zouden inburgeren ten opzichte van die nieuwkomers in plaats van omgekeerd?’, reageert collega-senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel, schamper. Met Arabisch als officiële taal zouden we maar één ding bereiken: de nu al erbarmelijke inburgering helemaal op losse schroeven zetten.

“De officiële talen in het hoofdstedelijk gewest zijn het Nederlands en het Frans. Dat we eens beginnen met die tweetaligheid consequent toe te passen”, stelt ook Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). Het is absoluut een slecht signaal om daar talen van inwijkelingen aan toe te voegen. Bovendien: waarom Arabisch wel en Turks niet? Waarom geen Swahili? Dit voorstel is niet ernstig te nemen. Bert Anciaux wou ettelijke jaren terug de basiliek van Koekelberg overdragen aan de islam. Het voorstel dat hij vandaag lanceert, is al even gek.”