Persberichten
maandag, 17 apr 2023

Record achterstand asieldossiers door historisch hoge instroom

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen (CGVS) heeft een achterstand van 21.237 dossiers, wat meer is dan tijdens de migratiecrisis van 2015-16. “Dit ligt aan het feit dat zowat alle asiel- en migratiediensten worden geconfronteerd met een historisch hoge instroom”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Zolang het asiel- en migratiebeleid in dit land beperkt blijft tot het beheren in plaats van het beheersen van de instroom, zal de asielcrisis nooit duurzaam opgelost raken.”

Vandaag kondigde de nieuwe commissaris-generaal van het CGVS, Sophie Van Balberghe, maatregelen aan om de steeds verder oplopende achterstand in de behandeling van de asieldossiers aan te pakken. Daar is meer dan reden voor, wetende dat de totale achterstand ondertussen is opgelopen tot in totaal 21.237. Dit is zelfs meer dan tijdens de migratiecrisis van 2015-16. Een zogenaamde werkvoorraad van 4.800 achterstallige dossiers wordt als ‘normaal’ beschouwd. Dat betekent dat de ‘reële achterstand’ bijna 16.500 dossiers bedraagt. Deze historisch hoge achterstand mag op het eerste gezicht verbazen, aangezien er sinds januari vorig jaar zo’n honderdvijftig personeelsleden zijn bijgekomen. Binnenkort zullen daar nog eens zestig bovenop komen.

“De voornaamste verklaring voor de historische achterstand ligt niet bij een personeelstekort, maar wel bij de historisch hoge instroom”

“De voornaamste verklaring voor de historische achterstand ligt dan ook niet bij een personeelstekort, maar wel bij het feit dat alle asiel- en migratiediensten worden geconfronteerd met een historisch hoge instroom”, zegt Van Grieken. “Zoals uit de nieuwste asielstatistieken nog maar eens bleek, is er op dat vlak geen verbetering in zicht. Terwijl deze regering zich voornamelijk beperkt tot ‘micromanagement’ om de in- en uitstroom uit de opvangcentra enigszins te beheren, blijft de fundamentele kwestie – met name de in- en de uitstroom uit het land – buiten beschouwing.”

Voor het Vlaams Belang blijft dat laatste de kern van de zaak. “Zolang het asiel- en migratiebeleid in dit land beperkt blijft tot het beheren in plaats van het beheersen van de instroom, zal de asielcrisis nooit duurzaam opgelost raken”, besluit Van Grieken. “Nog eens bijkomende miljoenen euro’s aan opvangbudget, duizenden nieuwe opvangplaatsen en honderden extra personeelsleden zullen dan ook geen zoden aan de dijk zetten.”