Nieuws
dinsdag, 08 feb 2022

Regering faalt om overwinsten gascentrales aan te pakken

Volgens energieregulator CREG boekten de elektriciteitscentrales op gas vorig jaar enorme winsten. “Met de negen gascentrales die er vandaag in ons land staan gaat het om een recordwinst van ruim 350 miljoen euro”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “Minister Van Energie Tinne Van der Straeten maakt zich sterk dat ze er alles aan zal doen om de overwinsten van de energieleveranciers aan te pakken, maar enige garantie op succes daarin heeft ze zeker niet.”
 
Van der Straeten stelt dat voor de CRM, het investeringsmechanisme dat de bevoorradingszekerheid garandeert tegen de laagst mogelijk prijs, ervoor gezorgd is dat een dergelijke situatie zich niet meer kan voordoen. “Ze verwijst nu naar de terugbetalingsregeling in de CRM-wet”, aldus Ravyts. “Concreet gaat dit om een ingebouwde ‘pay back-verplichting’, die ervoor moet zorgen dat dergelijke overwinsten in de toekomst automatisch zullen worden terugbetaald. Maar het valt te vrezen dat ze weer eens haar dromen voor werkelijkheid neemt.”
 
Ravyts wijst erop dat het nog volkomen onduidelijk is of die regeling ook in werking treedt wanneer het, zoals in dit geval, niet specifiek over stroomproductie gaat. “Deze hele gascrisis blijft Van der Straeten achtervolgen”, besluit Ravyts. “Deze schaamteloze overwinsten zullen ervoor zorgen dat de bevolking zich nog meer keert tegen de totale kernuitstap en zeker tegen het zwaar subsidiëren van nog maar eens nieuwe gascentrales.”