Nieuws
maandag, 12 jun 2023

Relanceplannen Vivaldi helpen economie niet vooruit

Niet alleen krijgen we een pak minder geld uit het Europese herstelfonds dan we er in steken, de federale Vivaldi-regering slaagt er ook niet in de nodige hervormingen uit te voeren om zelfs maar de uitbetaling van de eerste schijf te bekomen. “Bovendien blijken de geselecteerde projecten niet bepaald bij te dragen tot de weerbaarheid van onze economie”, zegt Vlaams Belang-kamerlid Reccino Van Lommel

De bedoeling van het Europees herstelfonds is om overheidsinvesteringen te ondersteunen die het economisch groeipotentieel bevorderen. Het gaat daarbij om investeringen in infrastructuur, onderwijs, mobiliteit en energievoorziening. België behoort al sinds de jaren 80 tot de Europese landen met de laagste overheidsinvesteringen, terwijl het op vlak van totale overheidsuitgaven tot de Europese top behoort. “De meeste Europese landen slagen er dus in om meer te investeren, terwijl ze minder uitgeven dan België”, zegt Van Lommel. “Investeringen zijn nochtans vitaal, want ze zorgen voor een omgevingskader waarin ondernemingen geneigd zijn om te investeren en jobs te creëren. Zo kan de economie groeien en gaan we erop vooruit.”

“Het is erg twijfelachtig of de door Vivaldi geselecteerde relanceprojecten ook maar iets zullen bijdragen aan de weerbaarheid van onze economie”

Maar heel wat van de door Vivaldi geselecteerde relanceprojecten zullen er niet voor zorgen dat deze achterstand wordt ingehaald. Ze horen helemaal niet thuis onder de noemer ‘groeibevorderende investeringen’. “Het is zelfs erg twijfelachtig of ze ook maar iets zullen bijdragen aan de weerbaarheid van onze economie”, aldus Van lommel. “Zo gaat er relancegeld naar ‘hoogstaand poolonderzoek van het ijs in Antarctica’, ‘onderzoek nar de Antarctische biodiversiteit’, projecten die ‘de koloniale archieven uit Burundi, de Democratische Republiek Congo en Rwanda, samenvoegen en publiceren’ en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze projecten staan mijlenver van het initiële doel van het herstelfonds, het versterken van de economische veerkracht.”

Volgens het Vlaams Belang moet een overheid zich richten op haar kerntaken en moet ze ervoor zorgen dat onze mensen erop vooruitgaan. Niet-essentiële overheidsuitgaven moeten worden ingeperkt ten voordele van nuttige overheidsinvesteringen die onze economie versterken. Daarbij moet er aandacht gaan naar investeringen in sectoren die van strategisch belang zijn, zoals de voedselproductie en de energieproductie. “Maar met Vivaldi is goed beleid onmogelijk”, besluit het Kamerlid. “De nodige hervormingen gebeuren niet en we verliezen pakken geld aan Europa.”