Nieuws
vrijdag, 13 jan 2023

België loopt coronacheque mis door gebrekkige pensioenhervorming

De Europese Commissie houdt een coronacheque van 847 miljoen euro voor België tegen omdat de geplande pensioenhervorming meer kost dan ze opbrengt. Premier Alexander De Croo (Open Vld) vraagt uitstel tot maart om alsnog in orde te zijn met de voorwaarden die de Commissie oplegt. “Dit uitstel dreigt weer maar eens een afstel te worden”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “België heeft nu ook aan de Europese Commissie getoond dat dit land niet werkt. De PS loopt liever Europees geld mis dan dat ze ook maar één hervorming zou uitvoeren.”

Om de economie in de Europese Unie te doen heropleven na de coronacrisis trok de Europese Commissie een bedrag uit van 750 miljard euro uit om te verdelen onder de lidstaten. De federale regering zou hiervan normaal gezien zo’n 4,5 miljard euro ontvangen. Om de eerste schijf van deze coronacheque binnen te halen, moest staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) vandaag een aanvraag doen. Maar hij laat weten dat de regering de deadline aan zich voorbij laat gaan. Het knelpunt ligt bij de voorwaarden die Europa koppelt aan het relancegeld. Er moeten twintig mijlpalen bereikt worden, waarvan de federale regering er twee niet gehaald heeft. Om de betaalbaarheid van het pensioensysteem te verzekeren, wil de Europese Commissie dat België dit hervormt. De hervorming die de Vivaldi-regering in juli afklopte, kost echter meer geld dan ze opbrengt. 

“Federale regering schuift pensioenfactuur gewoon voor zich uit”

Om alsnog te voldoen aan de voorwaarden van de Europese Commissie, heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gevraagd of een uitstel tot maart mogelijk is “Dit uitstel dreigt weer maar eens een afstel te worden”, zegt Samyn. “De federale regering schuift de pensioenfactuur gewoon voor zich uit en komt niet met oplossingen met betrekking tot de betaalbaarheid en financiering van onze pensioenen.”

In december legde premier De Croo zelf een pensioenplan op tafel dat onmiddellijk door de PS werd afgeschoten. “Het was voor ons toen al duidelijk dat dit geen enkele kans op slagen had”, aldus Samyn. “België heeft nu ook aan de Europese Commissie getoond dat dit land niet werkt. De PS loopt liever Europees geld mis dan dat ze ook maar één hervorming zou uitvoeren.”