vrijdag, 28 apr 2023

Rellen in asielcentrum Merksplas: “Wie komt om te vernielen, moet recht op opvang verliezen”

Vrijdagnamiddag zijn zware rellen uitgebroken in het gesloten asielcentrum in Merksplas, waarbij de politie massaal moest uitrukken. “Hier moet hard tegen opgetreden worden”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De asielaanvraag van wie onze gastvrijheid misbruikt om hier onrust te stoken moet afgewezen worden. Wie hier komt om te vernielen, moet het recht op opvang verliezen

Een 30-tal asielzoekers wou na het middagmaal de eetzaal van het asielcentrum in Merksplas niet verlaten en veroorzaakten onrust. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken was één van hen ontevreden over het geserveerde eten. Hij vond er niets beter op dan zijn ongenoegen hierover uit te uiten door anderen op te stoken en een opstand te beginnen. Hierbij werden heel wat beschadigingen aan tafels, stoelen en servies aangericht en raakte ook een personeelslid gewond. De groep verschanste zich in de eetzaal, waarna de politie moest uitrukken om de rust te doen weerkeren. Twaalf bewoners werden als amokmakers aangeduid en moesten in de isolatiecellen geplaatst worden.

“Hier moet hard tegen opgetreden worden”, zegt Van Grieken. “Als het Nicole de Moor menens is om een streng asielbeleid te voeren, mag ze dit als staatssecretaris voor Asiel en Migratie niet zomaar laten passeren.”

Het Vlaams Belang vindt in elk geval dat deze feiten niet zonder gevolg mag blijven voor de amokmakers. “Wie het door de Vlaamse belastingbetaler aangeboden eten niet wil en vervolgens rel schopt, verdient het niet om hier te mogen blijven”, aldus Van Grieken. “De asielaanvraag van wie onze gastvrijheid misbruikt om hier onrust te stoken moet afgewezen worden. Wie hier komt om te vernielen, moet het recht op opvang verliezen”