Nieuws
donderdag, 02 feb 2023

Gevecht asielcentrum: Gewelddadige asielzoekers onmiddellijk terugsturen

Bij zware gevechten tussen Afghanen en Syriërs zijn in het asielcentrum van Berlaar minstens vijf gewonden gevallen. “Dit soort geweld in asielcentra is helaas schering en inslag”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “Dit bewijst de onmogelijkheid van een vreedzame multiculturaliteit en hoe met asielopvang wereldwijde conflicten geïmporteerd worden. Gewelddadige asielzoekers moeten hun recht op opvang verbeurd verklaard zien.”

Woensdagavond zijn rond 18 uur rellen ontstaan in het asielcentrum van Berlaar. Hierbij zijn zware onderlinge gevechten uitgebroken tussen groepen Afghanen en Syriërs, waarbij minstens vijf gewonden zijn gevallen. Omdat het om een ernstig incident ging, is er meteen versterking opgeroepen waarbij alle beschikbare middelen werden ingezet. Het asielcentrum is gevestigd in een voormalige legerkazerne en werd in de zomer van 2022 geopend door staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (cd&v). Het werd aangekondigd als een tijdelijke opvangplek, zonder echter een einddatum voorop te stellen. Initieel gingen er hier 400 opvangplaatsen zijn, maar dit werd uitgebreid tot maar liefst 1.500. Volgens de lokale cd&v-burgemeester zijn de gevechten het gevolg van het feit dat er te veel volk op een kleine plaats samenzit. Het zou er bovendien al de derde knokpartij op korte tijd zijn geweest.

“Dit soort geweld in asielcentra is helaas schering en inslag, zowel bij ons als in het buitenland”, zegt Van Langenhove. “Vorig jaar deden zich ook gelijkaardige rellen voor in een asielcentrum in Langemark-Poelkapelle. Toen was de reden voor het geweld jaloezie wegens het speciaal statuut dat mensen uit Oekraïne momenteel te beurt valt.”

“Gewelddadige asielzoekers moeten onmiddellijk teruggestuurd worden”

Volgens Van Langenhove ontstaan dit soort gevechten in asielcentra niet doordat er te veel volk op een kleine plaats samenzit. “Dit soort geweld bewijst de onmogelijkheid van een vreedzame multiculturaliteit en hoe met asielopvang wereldwijde conflicten geïmporteerd worden.”

Het Vlaams Belang vindt dat er veel strenger opgetreden moeten worden tegen geweld in asielcentra. “Zowel onder Mahdi als onder de Moor bleef dit in feite onbestraft”, aldus Van Langenhove. “Men krijgt hooguit een verwittiging of men verliest kortstondig zakgeld. Gewelddadige asielzoekers moeten echter hun recht op opvang verbeurd verklaard zien en onmiddellijk teruggestuurd worden.” Van Langenhove zal staatssecretaris de Moor hier zo snel mogelijk over ondervragen.