Nieuws
dinsdag, 26 mrt 2024

Rellen tussen Koerden en Turken blijven escaleren

De onrust tussen grote groepen Turken en Koerden blijft voortduren. Gisterenavond en nacht escaleerde het geweld alweer in Heusden-Zolder en werd met stenen en zelfs molotovcocktails gegooid in de straten van het Luikse Wezet. “Wij zullen nooit tolereren dat onze wijken en straten het strijdtoneel worden van buitenlandse conflicten”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “We moeten hier keihard tegen optreden: wie hieraan deelneemt kan wat mij betreft een enkeltje richting land van herkomst krijgen.” 

Dit weekend braken er al rellen uit in Limburg waarbij Turken slaags raakten met aanhangers van de Koerdische partij PKK. Maandagnamiddag raakten de gemoederen in Heusden-Zolder opnieuw verhit toen een chauffeur in een wagen met Duitse nummerplaat het handgebaar van de PKK maakte terwijl hij passeerde. Een groep Turken reed de wagen vervolgens klem en sleurde de chauffeur uit zijn wagen. In Wezet in Luik doken beelden op van gisterennacht die niets aan de verbeelding overlaten: er wordt met stenen, stokken en zelfs molotovcocktails gegooid.

“We mogen op geen enkele manier het signaal geven dat dit geduld wordt of dat iemand hiermee wegkomt”

“Dit is het resultaat van jarenlange ongecontroleerde massamigratie en een compleet gefaald inburgeringsbeleid”, zegt Van Grieken. “Deze relschoppers leven fysiek in ons land, maar oriënteren zich volledig op hun thuisland. Het is een tikkende tijdbom.” De Vlaams Belang-voorzitter pleit voor een harde aanpak van alle relschoppers. “We mogen op geen enkele manier het signaal geven dat dit geduld wordt of dat iemand hiermee wegkomt. Hier moet keihard tegen opgetreden worden.”

Volgens Van Grieken is de situatie enkel recht te trekken door een harde aanpak én een radicale ommezwaai in het beleid. “We moeten de dubbele nationaliteit afschaffen", klinkt het. “Deze mensen moeten een keuze maken. We willen bovendien dat wie de dubbele nationaliteit nog heeft en veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf van drie jaar of meer, onze nationaliteit kan verliezen.”