Nieuws
woensdag, 29 nov 2023

Samenleving moet veel beter beschermd worden tegen seksuele delinquenten

Foto: iStock. Samenleving moet veel beter beschermd worden tegen seksuele delinquenten

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk en ongehoord dat een 51-jarige exhibitionist, die zijn geslachtsdelen toonde aan een negenjarig meisje en vervolgens gewelddadig werd tegen zijn slachtoffertje en haar tante, niet eens de cel in moet. “Zoals dat vaak bij seksuele misdrijven het geval is, was de dader ook hier een recidivist”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “De samenleving moet veel beter beschermd worden tegen dit soort onverbeterlijke delinquenten, maar zonder effectieve bestraffingen zal dat uiteraard niet lukken.”

De man toonde vorig jaar in een lift in een ziekenhuis in Dendermonde zijn geslachtsdelen aan een negenjarige, en toen er vervolgens een discussie ontstond met de tante van het jonge meisje, smeet hij hen hardhandig de lift uit. Voor deze feiten achtte de correctionele rechtbank gisteren een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een geldboete voldoende. “De dader was nochtans niet aan zijn proefstuk toe en liep eerder al veroordelingen op”, aldus Bury. “De procureur was om deze reden heel terecht van oordeel dat de dader deze keer een duidelijk signaal, in de vorm van een effectieve gevangenisstraf, moest worden gegeven. Maar dat signaal is er helaas dus niet gekomen.”

“Keer op keer wordt vertrouwen in Justitie ondermijnd”

Amper twee weken geleden heeft het Vlaams Belang nog haar ongenoegen en onbegrip geuit over het feit dat een grootvader die jarenlang zijn twee kleindochters had misbruikt niet eens de cel in hoefde. “Keer op keer ondermijnt het gebrek aan ernstige bestraffingen in dit land het vertrouwen in Justitie”, gaat Bury verder. “Telkens opnieuw krijgen de slachtoffers de vreselijke boodschap dat hun rechten van geen tel zijn, en blijft onze maatschappij achter met delinquenten waarvan de kans heel reëel, om niet te zeggen heel groot, is dat ze zich aan nieuwe feiten zullen bezondigen.”

Het Vlaams Belang zal zich nooit neerleggen bij deze straffeloosheid, die alleen maar tot meer recidivisme leidt. “Zeker bij seksuele delinquenten, die een grote kans hebben te hervallen, moet vermeden worden dat ze ooit nog nieuwe slachtoffers kunnen maken”, besluit Bury. “Enkel effectieve celstraffen zijn op hun plaats.”