Nieuws
woensdag, 15 nov 2023

Straffeloosheid blijft duren

Foto: wikimedia commons. IDD5000. Straffeloosheid blijft duren

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat een grootvader die jarenlang zijn twee kleindochters misbruikte niet eens de cel in hoeft. “Tot zover de strengere en straffere Justitie die ons door Vivaldi en de Open Vld in het bijzonder beloofd werd”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Rechtvaardige straffen blijven blijkbaar onmogelijk in dit land. Zaken zoals deze ondermijnen het vertrouwen in Justitie volledig.”

“Of het nu gaat om groepsverkrachtingen, of om gewelddadige diefstallen, illegaal wapenbezit of het dealen van drugs, in België hoeven de criminelen niet noodzakelijk de cel in”, aldus Dillen. “Het gaat vaker over de detentieschade van zij die in de cel belanden dan over de rechten van hun slachtoffers.” Het Kamerlid merkt op dat het misprijzen waarmee de slachtoffers door Justitie worden behandeld, zich ook vertaalt in een misprijzen vanwege de daders, die zich heer en meester wanen. “Ook nog gisteren werd bericht over een koppel inbrekers, die daags nadat ze door een bakker in Steenokkerzeel betrapt en overmeesterd waren, alweer op vrije voeten waren en er niet beter op hadden gevonden dan de man in zijn zaak te komen uitlachen.”

“Samenleving beschermen tegen criminelen en niet omgekeerd”

“Het straffer maken van Justitie was een veelgehoorde quote van de opgestapte minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld)”, aldus Dillen. “En zijn opvolger, de niet-verkozen Paul Van Tigchelt (Open Vld), vertelde net hetzelfde in zijn beleidsverklaring. Als ze bij de Open Vld niet willen dat hun verkiezingsnederlaag nog ‘straffer’ zal worden dan hun reeds desastreuze peilingen doen vermoeden, zullen ze eindelijk hun beloftes inzake Justitie moeten nakomen.”

“Het is de samenleving die beschermd moet worden tegen criminelen en niet omgekeerd”, besluit Dillen. ”Het Vlaams Belang zal zich nooit neerleggen bij deze straffeloosheid. Het nefaste gevolg van het amper of niet bestraffen van misdrijven is alleen maar meer recidivisme en nog meer zware geweldfeiten.”