Persberichten
vrijdag, 16 apr 2021

Sihame El Kaoukibi: Vlaams Belang wil stop alle Antwerpse subsidies aan “diversiteits- en integratie-industrie”

Het Vlaams Belang roept op tot een grondige hertekening van het subsidiebeleid, zowel in Antwerpen als op hoger beleidsniveau. “Het terugvorderen van alle subsidiebedragen waarmee El Kaouakibi aan zelfverrijking heeft gedaan, is voor het Vlaams Belang verre van voldoende”, aldus Vlaams Parlementslid en fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Sam van Rooy (Vlaams Belang). “Wij willen dat er een definitieve stopzetting komt van alle Antwerpse subsidiegelden die naar de megalomane diversiteits- en integratie-industrie vloeien.”

De Stad Antwerpen heeft een audit uitgevoerd na de heisa rond El Kaouakibi waaruit bleek dat ze - tot op heden - maar liefst 350.000 euro subsidies van de stad heeft verduisterd. Volgens het Vlaams Belang is het duidelijk: Het Antwerps stadsbestuur heeft zich laten oplichten door Sihame El Kaouakibi en haar Let’s Go Urban. Dit voor wellicht maar liefst een half miljoen euro. “Het witte konijn van Open Vld blijkt een witteboordencrimineel te zijn”, klinkt het.

Jan Jambon op Vlaamse niveau, Alexander De Croo op federaal niveau, maar vooral ook Bart De Wever met het Antwerps stadsbestuur: allen gaven ze jarenlang substantiële tot enorme subsidiebedragen aan El Kaouakibi. Sterker: sinds de N-VA het Antwerps stadsbestuur is beginnen te leiden, is er alleen maar méér subsidiegeld gevloeid naar Sihame El Kaouakibi. Terwijl onze chiro en onze scouts wafels verkopen om op kamp te kunnen gaan, kreeg El Kaouakibi van het huidige én vorige Antwerps stadsbestuur – coalities met daarin N-VA, Open Vld en CD&V/sp.a – miljoenen euro’s belastinggeld. “Ook andere organisaties en ontvangers van subsidies moeten doorgaans elke euro moeten omdraaien, maar voor El Kaouakibi stond de Antwerpse geldkraan wagenwijd open en werd er onvoldoende of slecht gecontroleerd.”

Van Rooy over schandaal Sihame El Kaoukibi in Antwerpen: “Dit is géén ‘collectieve politieke verantwoordelijkheid’, dit ruikt naar vriendjespolitiek”

“Dit is géén ‘collectieve politieke verantwoordelijkheid’, zoals De Wever beweert”, reageert Antwerps fractieleider Sam van Rooy (Vlaams Belang). “Dit ruikt naar vriendjespolitiek tussen het Antwerps stadsbestuur en de tot voor kort heilig verklaarde diversiteitsgoeroe Sihame El-Kaouakibi. Dit kan en mag dus niet zonder politieke gevolgen blijven. De politieke verantwoordelijke(n) moet(en) hun/zijn/haar verantwoordelijkheid nemen en mogelijk opstappen.”

Volgens de partij van van Rooy is de zaak-El Kaouakibi echter ‘slechts’ een symptoom van een fundamenteel probleem dat niet valt op te lossen met ‘betere controle’. Jaarlijks keert de stad Antwerpen immers tientallen miljoen euro’s aan subsidies uit. Alleen al aan ‘inburgering en integratie’ besteedt het Antwerps stadsbestuur elk jaar minstens 18 miljoen euro aan subsidies, belastinggeld van de hardwerkende Antwerpenaar en Vlaming.

“Het Antwerps subsidiebeleid is werkelijk te gek voor woorden: terwijl onze eigen brailleliga - voor mensen met een visuele beperking - geen subsidies meer krijgt, geeft het Antwerps stadsbestuur jaarlijks wel vele duizenden euro’s subsidies”, vervolgt van Rooy. Hij somt enkele frappante voorbeelden op:

  • De brandweer in… Bolivia.
  • De vzw Dahira Touba van islamleraar Modou Mbacké
  • De vzw Ghana Council ten behoeve van onder meer ‘de onafhankelijkheidsdag van Ghana’
  • De vzw Imane en de vzw Marobel, die zich bezighouden met ‘projecten in Marokko’
  • De vzw mama-Lufuma om ‘banden te leggen tussen België en Kongo Central’

“Maar liefst een miljoen euro aan subsidies wordt door het stadsbestuur besteed aan ‘Moslims en palliatieve ondersteuning’. Hoe krijg je dit nog uitgelegd?”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk: de controle op subsidies verbeteren, fraude of zelfverrijking opsporen en desgevallend subsidiegelden van Sihame El-Kaouakibi terugvorderen, is verre van voldoende. “Stop met het subsidiëren van de diversiteits- en integratie-industrie en stop met ons belastinggeld te verspillen aan linkse subsidieslurpers”, besluit de Vlaams Belang-fractieleider in Antwerpen. “Gebruik ons belastinggeld alleen voor de hardwerkende Antwerpenaren en Vlamingen, voor onze éigen mensen en cultuur. Wij zullen hiertoe op de komende gemeenteraad van 26 april het nodige initiatief nemen.”