Nieuws
woensdag, 14 jun 2023

Smeergeld voor snellere autokeuringen zijn Vlaanderen onwaardig

Na de wanpraktijken bij de autokeuringen blijken er ook werknemers smeergeld te vragen voor een snellere keuring. “Dit soort corrupte praktijken zijn Vlaanderen onwaardig”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Mobiliteitsminister Lydia Peeters heeft geen enkele grip op haar departement en slaagt er niet in om de problemen op te lossen. Het huidige systeem van autokeuringen werkt misbruik in de hand en is aan herziening toe.”

In februari stelde DPG-media een lijvig dossier op over wat er allemaal misloopt bij de autokeuringen, zoals de gebrekkige klantvriendelijkheid, de lange wachttijden en het prijsverschil tussen de diverse keuringsstations. Bij de Ombudsman was 2022 een recordjaar op vlak van klachten over de autokeuringen. Nu blijkt ook dat niet iedereen even lang moeten wachten om een afspraak voor de autokeuring te bemachtigen. Sommige werknemers zouden smeergeld aannemen om dit te versnellen en om de keuring positief te beïnvloeden. Deze illegale praktijk gebeurt niet alleen via het keuringsstation zelf, maar ook via een aantal garages. Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) verklaart dat het recent op de hoogte gebracht is van deze praktijken en speelde de zaak door aan de sectorfederatie GOCA. Die ontkent het bestaan van de praktijken niet.

“Smeergeld voor autokeuringen is iets wat men in regimes in de derde wereld verwacht”

“Smeergeld voor autokeuringen is iets wat men in regimes in de derde wereld verwacht”, zegt Verheyden. “Dit soort corrupte praktijken zijn Vlaanderen echter onwaardig. Hier moet dan ook zo snel mogelijk een einde aan gesteld worden.”

Het Vlaams Belang wijst naar de rol van de minister. “Mobiliteitsminister Lydia Peeters heeft geen enkele grip op haar departement en slaagt er niet in om de problemen op te lossen”, aldus Verheyden. “Ze loopt voortdurend achter de feiten aan en herkauwt enkel haar eigen aankondigingen. Het huidige systeem van autokeuringen werkt misbruik in de hand en is aan herziening toe.”