Nieuws
woensdag, 26 okt 2022

“Spoorvisie Gilkinet onrealistisch”

Deze namiddag kwam CEO van de NMBS Sophie Dutordoir in de commissie Mobiliteit, Overheidsbedrijven en Federale Instellingen bevestigen wat het Vlaams Belang steeds heeft voorspeld: de spoorplannen van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zijn totaal onbetaalbaar. “Dit werd eerder reeds aangegeven door de Inspectie Financiën en nu nogmaals door Dutordoir”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Gilkinet moet een realistischere spoorvisie 2040 opstellen.”

“De presentatie van Dutordoir doet het doek vallen over de megalomane spoorplannen van Gilkinet”, aldus Troosters. “Alleen al voor 2023 en 2024 komt de NMBS 808 miljoen tekort om uit te voeren wat ze nodig achten. Zowel de NMBS (verhoging van het schuldplafond met 100 miljoen euro) en Infrabel (1 miljard via Europese Investeringsbank) zullen bijkomende schulden maken. Maar dan komen ze nog immens veel geld te kort. Geld dat niet gevonden kan worden omdat het er eenvoudigweg niet is.”

Het Vlaams Belang vraagt minister Gilkinet zijn onrealistische plannen aan te passen, met een realistische en financieel haalbare focus op de vele problemen waar de NMBS en het spoorgebeuren vandaag mee kampt. “Wanneer er onvoldoende middelen beschikbaar zijn, moeten de ambities worden bijgesteld”, besluit Troosters. “Gilkinet moet dringend met de voetjes op de grond komen en de reizigers nu snel de service bieden die ze verdienen.”