Persberichten
dinsdag, 24 okt 2023

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Leroy (Ecolo) drukt niet-goedgekeurde aanbevelingen Congocommissie door

Het Vlaams Belang stelt met verontwaardiging vast dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo) aankondigt een nota te zullen neerleggen bij de regering voor de uitvoering van verschillende maatregelen uit de zogenaamde Congocommissie. “Er was zelfs binnen de Vivaldi-meerderheid geen consensus over de aanbevelingen uit die commissie”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang). “Over geen enkele van de aanbevelingen is gestemd in de Congocommissie.”

De Bijzondere Commissie Koloniaal Verleden (de zogenaamde Congocommissie) kwam in december vorig jaar met een ontwerp van eindrapport met daarin 128 aanbevelingen. Het gaat om aanbevelingen voor onderzoek van de geschiedenis van het Belgische koloniaal verleden, voor herstel, voor de aanpak van racisme en discriminatie en voor maatregelen om de opvolging van de aanbevelingen te verzekeren. Maar binnen de Vivaldi-meerderheid was over dat pakket aanbevelingen geen eensgezindheid. Toch komt Leroy vandaag met een plan om de maatregelen uit te voeren.

“Over geen enkele van de aanbevelingen is gestemd in de Congocommissie”

“De staatssecretaris wil onder meer de inrichting van een nationale herdenkingsdag voor het koloniaal verleden”, zegt Ravyts. “Daarover, maar ook over alle andere aanbevelingen, is op geen enkel moment gestemd in de Congocommissie. Er is dus niet eens een aangetoond politiek draagvlak voor dit en de andere door de staatssecretaris naar voren geschoven voorstellen.”

Het Vlaams Belang past ook voor de door de staatssecretaris gelanceerde oproep ‘Ons verhaal: ons collectief geheugen herstellen’. Daarbij ontvangen 29 projecten samen 700.000 euro aan federale steun. “De projecten hebben tot doel om op diverse vlakken een de facto etnisch gebaseerd voorrangsbeleid te ontwikkelen voor mensen van Afrikaanse afkomst”, vervolgt Ravyts. “Zij zouden immers niet genoeg ´zichtbaar´ zijn in de publieke ruimte.”

“Het is duidelijk dat Ecolo enkele maanden vóór de verkiezingen nog vlug wil scoren bij de Afrikaanse diaspora in dit land”, zegt ook Kamerlid Annick Ponthier. “Hiervoor worden via een omweg een aantal aanbevelingen van de op een sisser uitgedraaide Congocommissie uit de kast gehaald en zonder politiek draagvlak én op kosten van de belastingbetaler uitgevoerd.”