Nieuws
donderdag, 29 dec 2022

Opnieuw afgang voor Groen met Congocommissie 

Foto: iStock. Opnieuw afgang voor Groen met Congocommissie

Net zoals het Vlaams Belang zal ook de PS de twee resoluties van Congocommissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) niet steunen. “Het gebeurt niet vaak dat het Vlaams Belang en de PS het ergens over eens zijn”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “In tegenstelling tot de Franstalige socialisten kan er voor ons echter geen sprake zijn van excuses en herstelbetalingen. Hoewel de Vlamingen geen enkele rol speelden in het Belgisch kolonialisme zouden herstelbetalingen wel door Vlaanderen gefinancierd worden.”

De laatste zitting van de bijzondere Congocommissie liep vorige week op een sisser af voor de Vivaldi-regering. Regeringspartijen Open Vld en MR verlieten toen de zaal waardoor er geen meerderheid meer was en er geen stemming kon plaatsvinden over het aanbevelingsrapport. Het struikelpunt was aanbeveling 69 dat de Kamer van Volksvertegenwoordigers verplichtte om de voormalige Belgische kolonies verontschuldigingen aan te bieden. Hiermee werd namelijk de deur opengezet naar herstelbetalingen. Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) besliste daarom om de excuses te schrappen en alle andere beleidsaanbevelingen quasi ongewijzigd in te dienen als twee parlementaire resoluties. Grootste regeringspartij PS liet echter al weten dat zij deze teksten niet zullen steunen. Voor de Franstalige socialisten is een resolutie zonder excuses of fonds om de fouten uit het verleden te herstellen slechts een flauw afkooksel dat zij niet zullen stemmen.

“Zielige recuperatiepoging van Groen”

“Het gebeurt niet vaak dat het Vlaams Belang en de PS het ergens over eens zijn”, zegt Ravyts. “Maar we delen allebei de mening dat deze resoluties niet meer zijn dan een zielige recuperatiepoging van Groen. Dat de Congocommissie is uitgedraaid op een mislukking is nochtans volledig de schuld van commissievoorzitter De Vriendt.”

Het Vlaams Belang kondigde eveneens al aan om de resolutie niet te steunen, maar om andere redenen dan de PS. “In tegenstelling tot de Franstalige socialisten kan er voor ons geen sprake zijn van excuses en herstelbetalingen”, aldus Ravyts. “Hoewel de Vlamingen geen enkele rol speelden in het Belgisch kolonialisme, dat georganiseerd werd door het Belgisch Koningshuis en de Franstalige elite, zouden herstelbetalingen wel door Vlaanderen gefinancierd worden. Voor ons kan dit absoluut niet door de beugel. Dat de PS echter geen problemen heeft met Vlaams geld te verkwisten, weten we helaas al langer dan vandaag.”