Persberichten
vrijdag, 02 dec 2022

Stad Antwerpen doet mee aan woke-activisme tegen Sinterklaas en Zwarte Piet: “De Wever is hypocriet”

Foto: iStock. Stad Antwerpen doet mee aan woke-activisme tegen Sinterklaas en Zwarte Piet: “De Wever is hypocriet”

Het Antwerpse stedelijke agentschap Atlas doet op haar website niet alleen aan activisme tegen Zwarte Piet, maar ook tegen Sinterklaas. Volgens Atlas getuigt ons mooie traditionele kinderfeest in zijn geheel van racisme en zelfs kolonialisme. Daarom raadt het aan om ook eens voor een vrouwelijke of zwarte Sinterklaas te kiezen. Zwarte Piet mag dan weer alles zijn behalve zwart. “De houding van Bart De Wever in het woke-debat is toch wel erg hypocriet”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps fractieleider Sam van Rooy (Vlaams Belang). “Als N-VA-voorzitter verwerpt hij woke in zijn lezingen, maar als burgemeester van Antwerpen ondersteunt hij het wel in zijn beleid.”

Atlas, Integratie & Inburgering Antwerpen is het agentschap van de stad Antwerpen dat belast is met de integratie en inburgering van nieuwkomers. In 2021 ontving Atlas hiervoor vele miljoenen euro's van de Vlaamse regering en van de stad Antwerpen. Op de website diversiteitspraktijk.be van dat stedelijke agentschap worden echter tips gegeven om “een gezellig en inclusief Sinterklaasfeest” te organiseren. Hierbij wordt niet alleen afgeraden om nog zwarte pieten te gebruiken, maar ook opgeroepen om te experimenteren met het uiterlijk van Sinterklaas. Zo wordt als advies gegeven om eens te kiezen voor een vrouw als Sint, een Sint met een donkere huidskleur en een Sint in een rolstoel. Volgens Atlas zou het Sinterklaasfeest als geheel van racisme en zelfs kolonialisme getuigen. Daarom is er op haar website een volledige argumentatienota te vinden over hoe men tegenstanders hiervan kan overtuigen.

“Als burgemeester doet Bart De Wever helaas mee aan het woke-activisme tegen Sinterklaas en Zwarte Piet”

“De stad Antwerpen kiest bij de intrede van Sinterklaas helaas al langer voor zogenaamde roetveegpieten”, zegt van Rooy. “Maar met het agentschap Atlas neemt het nu zelfs actief stelling in tegen de figuur van Zwarte Piet én van Sinterklaas. Er wordt opgeroepen om heel de Sinterklaastraditie te verkrachten en er wordt zelfs een heuse debatfiche gegeven die mensen aanspoort zich er actief tegen te verzetten.”

Volgens het Vlaams Belang is de website van Atlas doordrongen van het woke-activisme. Het in een kwaad daglicht stellen van onze tradities door ze als 'racistisch' te brandmerken, belemmert volgens Van Rooy de integratie. “Oproepen om als ‘statement’ voor een vrouw als Sint te kiezen, is toch te gek voor woorden”, aldus van Rooy. “Wokeness vergiftigde al de geesten van onze universiteitsstudenten, maar nu moeten dus ook onze allerkleinsten eraan geloven.”

Het Vlaams Belang acht de Antwerpse burgemeester medeverantwoordelijk voor het activisme van het agentschap Atlas. “De houding van Bart De Wever in dit woke-debat is toch wel erg hypocriet”, besluit van Rooy. “Als N-VA-voorzitter trekt hij terecht fel van leer tegen woke in zijn lezingen en tijdens debatten, maar als burgemeester van Antwerpen ondersteunt hij het wel in zijn stedelijk beleid. De reden is evident: De Wever moet zijn socialistische bestuurspartner tevreden houden."

Van Rooy zal hierover bevoegd Vlaams minister Somers kritisch bevragen en het Antwerps stadsbestuur op de rooster leggen. "Om onze eis kracht bij te zetten hebben wij vandaag met het Vlaams Belang Antwerpen een Zwarte Pietenactie gevoerd aan het Antwerps stadhuis."