Nieuws
vrijdag, 05 mei 2023

Steeds meer agressie in gesloten terugkeercentra

Gesloten terugkeercentra zien steeds meer agressieve personen en drugsverslaafden binnenkomen. Ondertussen worstelen de centra met personeelstekorten. Volgens het Vlaams Belang een logisch gevolg van de aanhoudende massale instroom van asielzoekers. “De overheid is alle controle verloren”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “We hebben nood aan meer gesloten terugkeercentra zodat de terugkeer efficiënter kan verlopen. Bovendien moet de druk op de herkomstlanden worden opgevoerd om hun onderdanen terug te nemen.”

Vorige week nog braken zware rellen uit in het gesloten centrum in Merksplas. Een 30-tal bewoners wou na het middagmaal de eetzaal van het centrum niet verlaten en veroorzaken onrust. Eén van hen bleek ontevreden te zijn over het geserveerde eten. Geen geïsoleerd geval, bevestigt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) die verantwoordelijk is voor de gesloten centra.

Volgens een medewerker van gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel gaat het over “vuistslagen, kopstoten en stoelen die naar ons hoofd gegooid worden”. Hij maakt ook melding van een grote stijging van verbale agressie. Volgens de DVZ lag het aantal mensen dat vorig jaar in isolatie werd gezet twee keer zo hoog als zowat alle voorgaande jaren. De eerste helft van 2023 zou nog erger zijn. 

“De gesloten centra zitten ook overvol omdat de effectieve repatriëring niet vlot genoeg verloopt”

Volgens het Vlaams Belang is de toename van geweldincidenten niet onverwacht. “De asieltsunami rolt weer in alle hevigheid over ons heen”, zegt Van Grieken. “Dat zorgt voor overvolle centra en een toename van gevallen van agressie. We hebben nood aan meer gesloten terugkeercentra zodat de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers efficiënter kan verlopen.”

“De gesloten centra zitten ook overvol omdat de effectieve repatriëring niet vlot genoeg verloopt”, besluit Van Grieken. “We moeten dringend de druk opvoeren op landen zoals Marokko om hun onderdanen terug te nemen. Zo moet bijvoorbeeld de ontwikkelingssamenwerking met die landen gekoppeld worden aan de bereidheid om hun onderdanen terug te nemen.”