Nieuws
maandag, 24 jun 2024

Steekincidenten blijven Vlaanderen teisteren

In Turnhout raakte dit weekend een 18-jarige man zwaargewond bij een steekpartij. “Zulke incidenten zijn jammer genoeg al lang geen alleenstaande meer”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “We mogen dit nooit normaal vinden. Hier moet keihard tegen opgetreden worden.”

Het slachtoffer werd zondagnamiddag zwaargewond afgevoerd nadat hij plots werd aangevallen door twee mannen met een mes. Het is niet duidelijk wat de omstandigheden waren en of het slachtoffer en de daders elkaar kenden. “Wat echter wel duidelijk is, is dat zulke steekincidenten steeds vaker voorkomen”, zegt Depoortere. “Dit zijn geen alleenstaande gevallen meer. Het ene na het andere incident volgt elkaar op. Het blijft ook al lang niet meer beperkt tot de grootsteden. Steeds meer centrumsteden worden met dergelijke gewelddaden geconfronteerd.”

“Steeds meer centrumsteden worden met dergelijke gewelddaden geconfronteerd”

De afgelopen maanden werden al verschillende steekpartijen gemeld. Zo raakte in april nog een 69-jarige vrouw levensgevaarlijk gewond bij een steekincident in een trein in het Centraal Station van Antwerpen. De dader was een Irakese twintiger. Ook belandde een man in levensgevaar na een steekpartij op een trein in Brussel-Noord. 

Het Vlaams Belang pleit voor een absolute nultolerantie voor criminaliteit en wil dat de daders zwaarders bestraft worden. “We mogen dit nooit tolereren”, aldus nog Depoortere. “We hebben nood aan nultolerantie en snelrecht. Gezien de vaak jonge leeftijd van daders moeten we niet alleen inzetten op strengere bestraffingen, maar ook op uithandengeving van zestien- en zeventienjarigen.”