Persberichten
maandag, 21 aug 2023

Stikstofdossier moet met spoed behandeld worden

Foto: iStock. Stikstofdossier moet met spoed behandeld worden

Voor het Vlaams Belang mag het stikstofdossier in geen geval gesloten blijven tot na de septemberverklaring, zoals de N-VA het wil. “Het moet daarentegen met de grootst mogelijke spoed behandeld worden”, stelt fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Cd&v mag hier niet aan toegeven. Onze boeren worden al veel te lang getergd door Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA).”

N-VA wil duidelijk een herhaling van de septemberverklaring van vorig jaar te allen prijze vermijden. “Het is een moment waarop een minister-president zichzelf traditiegetrouw in het zonnetje wil zetten, maar vorig jaar werd het een afgang van jewelste voor Jan Jambon (N-VA)”, herinnert Janssens zich. “Door een openlijke ruzie binnen zijn regering over de kinderbijslag diende de verklaring toen zelfs uitgesteld te worden. En nu wil hij zijn pronkmoment wel hebben, gewoon door de stikstofcrisis tot dan onder de mat te vegen, en dat terwijl de regering die hij leidt alleen nog maar met wat spuug en spinnendraad aan elkaar hangt.”

“Stikstofdecreet stort de landbouwers in chaos en onzekerheid”

Het Vlaams Belang vindt dit soort spelletjes, terwijl het stikstofdecreet de landbouwers in chaos en rechtsonzekerheid stort, ronduit verwerpelijk. “Veel landbouwbedrijven zien zich nu al verplicht te sluiten”, aldus Janssens. “Door haar onbesuisd optreden, wars van de nodige onderzoeken en met gebruik van incorrect cijfermateriaal, is Demir elke geloofwaardigheid kwijt. Ze moet dringend vervangen worden door iemand die de belangen van de landbouwers en van de voedselvoorziening wel voorop stelt.”

Op 27 juli, toen N-VA en Open Vld zonder hun coalitiepartner cd&v, het stikstofdecreet indienden, eiste het Vlaams Belang al een spoedzitting van het Vlaams Parlement over de kwestie. “Er moet dringend duidelijkheid komen over een akkoord dat er eigenlijk nooit een was en waarover iedere coalitiepartij een andere interpretatie heeft”, besluit Janssens. “We roepen cd&v, die in dit dossier eerder al brutaal buitenspel gezet werd, met aandrang op dit uitstel niet toe te laten. De landbouwers verdienen veel beter dan dat.”