Nieuws
maandag, 14 aug 2023

Stroomproductie nu al veel vervuilender door kernuitstap

De stroomproductie in het land stootte de afgelopen zes maand al 13 procent meer CO₂ uit dan vorig jaar. De oorzaak is niet ver te zoeken: de sluiting van kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 hebben een aanzienlijk deel schone energie doen uitvallen. “Het resultaat van de groenste regering ooit”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het zal er alleen maar erger op worden. We dreigen een van de meest vervuilende stroomproducenten van Europa te worden dankzij Vivaldi.”

Elektriciteit in ons land is niet alleen koolstofintensiever dan een halfjaar geleden, er wordt ook minder opgewekt. De groei van hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie konden het wegvallen van de twee kernreactoren lang niet goedmaken. De elektriciteitsproductie daalde met meer dan 5.000 gigawattuur. “Het Vlaams Belang waarschuwt er al jaren voor dat de kernuitstap zal leiden tot een grotere afhankelijkheid van buitenlandse energie”, zegt Van Lommel. “Dat wordt nu ook zwart-op-wit bevestigd.”

“Om nog meer negatieve gevolgen te vermijden, zullen we het roer drastisch moeten omgooien”

Volgens Van Lommel kan de kernuitstap uiteindelijk enkel negatieve gevolgen hebben voor ons land. “We zullen meer buitenlandse stroom moeten importeren waardoor onze energieonafhankelijkheid verder aangetast wordt”, legt het Kamerlid uit. “We hebben tijdens de coronacrisis nochtans duidelijk gemerkt hoe schadelijk afhankelijkheid van het buitenland voor strategische sectoren is. We kunnen er ook voor kiezen het stroomtekort op te vangen door hier meer stroom te produceren met bijvoorbeeld gascentrales. Maar dat is niet alleen slecht voor het klimaat, het maakt ons net zo goed afhankelijk van het buitenland voor de import van gas. Van Rusland bijvoorbeeld.”

Het Vlaams Belang heeft zich steeds tegen de kernuitstap verzet. “De schade die nu al is aangericht, valt moeilijk terug te draaien”, aldus Van Lommel. “Om nog meer negatieve gevolgen te vermijden, zullen we het roer drastisch moeten omgooien. De Wet op de Kernuitstap moet volledig de prullenmand in. De wet zorgt er niet alleen voor dat onze huidige nucleaire infrastructuur afgebroken wordt, maar verbiedt ook nieuwe investeringen in kernenergie. Dat is onaanvaardbaar. We zullen de komende decennia alle beschikbare elektriciteit kunnen gebruiken.”