Nieuws
dinsdag, 04 jul 2023

Taliban perkt vrouwenrechten steeds verder in

Foto: iStock. Taliban perkt vrouwenrechten steeds verder in

In Afghanistan perkt het Talibanregime de vrouwenrechten, of wat daar nog van over is, steeds verder in. Recent werden er nog alle schoonheidssalons voor vrouwen verboden. “In Afghanistan is moslimextremisme geen nachtmerrie, maar dagelijkse realiteit”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Bij de val van Kabul in 2021 beloofde de Taliban zich milder op te stellen. Maar geen mens, op de Vivaldi-regering na, die dat geloofde.”

De machtsovername van de terreurbeweging Taliban betekende niet alleen de volledige ineenstorting van de Afghaanse economie, met armoede en honger voor de bevolking, het betekende ook het definitieve einde van de vrouwenrechten. “Het is meisjes ondertussen verboden om te studeren aan middelbare scholen of universiteiten”, aldus Ponthier. “En het gaat verder dan dat. In Kabul worden vrouwen niet alleen afgesloten van kennis, ze worden zelfs volledig uit het openbare leven gebannen. Ze worden niet toegelaten in parken of in sportscholen. Ze mogen zich alleen volledig gesluierd op straat wagen, en al zeker niet met mannen praten.”

“Vivaldi sponsorde de terreurbeweging”

Met de regelmaat van een klok duiken op sociale media filmpjes op van de onmenselijke wijze waarop de Taliban omgaat met degenen die hun voorschriften overtreden. “Elke overtreding en elk protest wordt met knuppels beëindigd”, vervolgt Ponthier. “En dat is dan nog in het beste geval. Het kan ook met kogels zijn.”

“Het is dan ook niet te vatten dat de Vivaldi-regering na de val van Kabul nog miljoenen euro’s aan het Afghanistan van de Taliban gedoneerd heeft”, merkt Ponthier tot slot op. “Meryame Kitir (Vooruit) bleek als minister van Ontwikkelingssamenwerking naïef genoeg om te geloven dat het geld niet bij de terreurbeweging, maar bij lokale humanitaire doelen zou terechtkomen. Het valt enkel te hopen dat Caroline Gennez (Vooruit), die de sinterklaaspolitiek van haar voorgangster voortzette, het moslimterrorisme niet verder gaat sponsoren.”