Nieuws
dinsdag, 08 nov 2022

“Terrorisme is terug van nooit weggeweest”

In 2021 werden 75 rechterlijke beslissingen inzake terrorisme uitgesproken. “Dat is meer dan één per week”, stelt Senator Guy D’haeseleer, die hierover recent de cijfers opvroeg bij Open Vld-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. “Het toont aan dat de terreurdreiging verre van verdwenen is en dat we voortdurend moeten waakzaam blijven voor terreurdreiging.”

De 75 vonnissen en arresten hadden betrekking op 118 beklaagden. “Zomaar eventjes 118 personen moesten zich vorig jaar dus verantwoorden in processen die over terrorisme gingen”, aldus D’haeseleer. “Zes jaar na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek is terreurdreiging nog steeds een reëel gegeven en helaas niet louter een gruwelijke herinnering uit het verleden.”

“De maatregelen om terrorisme te bestrijden zijn tot vandaag ontoereikend”

België kende naar verhouding het hoogste aantal Syriëstrijders van heel Europa. “Ongeveer 500 ‘Belgen’ staan geregistreerd als ‘foreign terrorist fighter'. 413 daarvan zijn effectief tot in Syrië en Irak geraakt en maar liefst 80 procent daarvan sloot zich aan bij terreurgroep IS”, aldus D’haeseleer. “Een groot deel daarvan is ondertussen al teruggekeerd. En tot vandaag vindt de paars-groene regering het zelfs nodig om regelmatig IS-heksen te laten terugkeren.”

“Terrorisme zorgt voor een reële en blijvende bedreiging in onze samenleving, en de 75 rechterlijke uitspraken verhelpen daar niet veel aan”, besluit D’haeseleer. “De bestrijding ervan moet voor de overheid een topprioriteit zijn. Om terreur efficiënt te bestrijden moeten we eerst en vooral de voedingsbodem ervan droogleggen, en dat is in essentie de georganiseerde islam en een deel van zijn aanhangers. En daarnaast moet er worden ingezet op krachtdadige maatregelen om op gepaste wijze terug te slaan. Zo wil het Vlaams Belang bijvoorbeeld dat wie een veroordeling op basis van de terrorismewetgeving heeft opgelopen en een dubbele nationaliteit heeft, per definitie de Belgische nationaliteit verliest en na het uitzitten van zijn straf voor altijd het land wordt uitgezet. Ook moet er een ‘bijzondere levenslange opsluiting’ zijn voor plegers van effectieve terreurdaden, die verzekert dat ze nooit meer kunnen vrijkomen.”