Persberichten
dinsdag, 08 jun 2021

Terugkeer IS-vrouwen: “hallucinant en volslagen onverantwoord”

Het Vlaams Belang is bijzonder verontwaardigd dat een delegatie van Buitenlandse Zaken momenteel de terugkeer van 13 Belgische ‘IS-vrouwen’ en hun 30 kinderen naar dit land voorbereidt. “De paars-groene regering brengt met haar beleid de veiligheid ernstig in het gedrang. Zomaar eventjes negen van die moeders werden veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Dat deze onverantwoorde politiek juist wordt gevoerd in naam van de veiligheid, is het toppunt van hypocrisie.”

Volgens het Vlaams Belang houdt het zogenaamde veiligheidsargument – dat op die manier wordt voorkomen dat de IS-bruiden onder de radar verdwijnen – geen steek. “Een belachelijk argument”, aldus nog Pas. “We kunnen dit illustreren met het verhaal van Noura Firoud, een bruid van twee IS-strijders. Ze bleef een gevaar voor de maatschappij, kreeg hier vijf jaar cel en kwam na enkele maandjes vrij met een enkelband. Met de nadruk op ‘vrij’ want er was geen opvolging meer wegens personeelstekort. Een probleem dat vandaag zeker niet verdwenen is.”

“De IS-vrouwen hebben er zelf voor gekozen om hier weg te gaan, dat ze dan ook maar weg blijven”

Het Vlaams Belang stelt zich dan ook ernstig vragen bij wat er staat te gebeuren, eenmaal de IS-bruiden hier verblijven. Gaan ze een effectieve celstraf krijgen? En zullen ze na een fractie van die straf alweer vrij rondlopen, zoals de veroordeelde Syriëstrijder Othman A., die zelfs contacten had met de zelfmoordterroristen van Zaventem? Krijgen ze vervolgens een uitkering op kosten van de belastingbetaler? En wat gaat de regering doen als na verloop van tijd blijkt dat ze hun IS-overtuiging niet hebben afgezworen?

Experts wezen er eerder al op dat de kinderen van Syriëstrijders tikkende tijdbommen kunnen zijn. “En uiteraard willen de IS-vrouwen de terugkeer van die kinderen misbruiken om ook zelf te kunnen terugkeren”, vervolgt Pas. “Door paars-groen worden ze alvast op hun wenken bediend. Een bijkomende vraag blijft tenslotte of op termijn ook niet de vaders ‘in het belang van het kind’ via gezinshereniging zullen kunnen terugkeren.”

“IS-gangsters moeten berecht en bestraft worden in de regio waar zij hun gruwelijke misdaden hebben begaan” besluit Pas. “Voor diegenen die openlijk onze samenleving de rug hebben toegekeerd en – letterlijk en figuurlijk – naar het leven hebben gestaan, is er geen plaats meer in dit land. Alleen al uit respect voor de slachtoffers van de islamterreur, die in dit land nog steeds niet correct werden vergoed.”