Nieuws
maandag, 12 apr 2021

“Testevenementen uit Nederland herhalen is zinloos”

Onderzoek in Nederland toonde aan dat evenementen met honderden aanwezigen wel degelijk op een veilige manier kunnen plaatsvinden, zonder dat dit voor extra besmettingen zorgt. “Nu wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op het eerstkomende overlegcomité voorwaarden gaan bepalen voor dergelijke testevenementen bij ons”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. Naar het nut hiervan is het gissen. Dankzij het Nederlands onderzoek kennen we die resultaten immers al. Zijn aandacht zou beter gaan naar het vooruithelpen van de getroffen sectoren en handelen op basis van de Nederlandse data: Hij kan beginnen met het heropenen van de horeca.”

De voorbije weken werden in Nederland verscheidene testevenementen georganiseerd, waarbij telkens een vijfhonderdtal mensen aanwezig waren. Zo bijvoorbeeld een congres en een voorstelling van een cabaretier. De aanwezigen, die zich voorafgaandelijk lieten testen en een mondmasker droegen, moesten zelfs geen anderhalve meter afstand houden. Wel werden de ruimtes voldoende geventileerd. “Na deze evenementen bleek niemand van de aanwezigen besmet te zijn geworden”, aldus Pas. “Een heel hoopgevend en bevredigend experiment dus, waar we nu mee verder kunnen.”

“Nog eens gaan uittesten wat in Nederland al uitgetest werd, is puur tijdverlies, en die tijd heeft de evenementensector niet”

“Het voornemen van Vandenbroucke om voorwaarden te gaan bepalen voor nog eens testevenementen is niet te begrijpen. Het is immers duidelijk dat wanneer de nodige maatregelen getroffen werden, zoals een corona-toegangstest, de evenementen in Nederland perfect veilig konden doorgaan”, vervolgt Pas. “Het Overlegcomité hoeft woensdag dus geen kader meer vast te leggen voor evenementen. Maar we kunnen wat dat betreft eenvoudig voortbouwen op de resultaten van het Nederlandse experiment. Tenslotte zijn wij niet minder of meer vatbaar voor een coronabesmetting dan onze noorderburen.”

“We mogen de mensen in Nederland dankbaar zijn met hun onderzoek, dat daar kadert in een exit-strategie”, besluit Pas. “Een strategie die hier gewoonweg niet bestaat. Of het nu gaat om vaccinaties of om de heropstart van getroffen sectoren, van een strategie is geen sprake en steeds blijft het bij aankondigingen en allerhande loze beloftes.” Naast de horeca gaat ook de evenementensector sterk gebukt onder de draconische coronamaatregelen. Nu aangetoond werd dat evenementen veilig kunnen plaatsvinden, moet voor het Vlaams Belang de evenementensector zo snel mogelijk echt geholpen worden. Zonder zinloos tijdverlies.