Nieuws
vrijdag, 28 apr 2023

Tijd voor grote kuis bij Bpost

Foto: wikimedia commons. Bert76. Tijd voor grote kuis bij Bpost

Het Vlaams Belang eist volledige opheldering over de mistoestanden bij contracten die Bpost sloot met de federale overheid. “Een parlementair onderzoek moet de onderste steen bovenhalen, want een intern onderzoek bij een bedrijf waar de PS de voorzitter van de raad van bestuur levert, dreigt niet alles op te kunnen helderen”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “De sommen die Bpost onterecht verkreeg, moeten worden terugbetaald en de krantensubsidies moeten eindelijk op de schop.”

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) moest in de Kamer toegeven dat Bpost in een interne audit mistoestanden ontdekte bij drie diensten die het uitvoert voor de overheid. Zo blijkt dat Bpost te veel aanrekende voor het beheer van de rekeningen van de staat, dat zijn de zogenaamde 679-rekeningen, evenals voor het innen van boetes van buitenlandse verkeersovertreders én voor het in- en afleveren van nummerplaten.

“Dat de illegale praktijken al tientallen jaren aan de gang zijn, maakt het alleen maar veel erger”

“Er komt nog maar eens een lijk uit de kast vallen, of moeten we zeggen: drie lijken”, merkt Dewulf op. “En dat al die onregelmatigheden bij Bpost volgens minister De Sutter niet het probleem zijn van één legislatuur, maar dat sommige contracten al tientallen jaren teruggaan, maakt het allemaal alleen maar veel erger.” Voor het Vlaams Belang is dit het uitgelezen moment voor een grondige grote kuis bij Bpost, om definitief af te rekenen met de aanhoudende illegale praktijken bij het overheidsbedrijf. De partij vindt het niet meer dan normaal dat alles wat ooit te veel uitbetaald werd, onmiddellijk en volledig wordt terugbetaald.

“En dan heb ik het uiteraard ook over de illegale afspraken die gemaakt werden om de concessie voor de krantenbedeling binnen te halen”, besluit Dewulf. “De schriftvervalsing en de illegale prijsafspraken met krantenuitgevers DPG Media en Mediahuis en distributeur PPP tonen aan hoe rot het systeem is. Alles moet tot de laatste euro worden terugbetaald. De Sutter mag dan wel enkel spreken over het ‘werk maken van een vernieuwde organisatiecultuur’, maar dat volstaat uiteraard niet. De subsidies voor de krantenbedeling moeten eindelijk op de schop!”