Persberichten
vrijdag, 14 apr 2023

Vlaams Belang wil krantenbedelingscontract afschaffen en eist terugbetaling van Bpost

Een interne audit bij Bpost bracht aan het licht dat er wel degelijk illegale marktafspraken werden gemaakt over het krantenbedelingscontract. Het Vlaams Belang eist dat Bpost het bedrag terugbetaalt en ziet in de audit een kans om de subsidies volledig af te schaffen.

Uit een interne audit die De Tijd kon inkijken blijkt dat de voormalige Bpost-ceo en twee directeurs in 2021 illegale prijsafspraken maakten. Ze deden dat samen met krantenuitgevers DPG Media en Mediahuis en distributeur PPP. Het kleinere distributiebedrijf PPP zou een bepaalde hoeveelheid kranten mogen bussen van Bpost, in ruil voor de belofte niet mee te dingen naar de volledige concessie. Bepaalde documenten zouden ook zijn vervalst om de praktijken te verbergen.

“Het is niet meer dan normaal dat die worden teruggevorderd op het moment dat blijkt dat ze onrechtmatig werden verkregen”

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) spreekt voorlopig enkel over “werk maken van een vernieuwde organisatiecultuur.” Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang) eist dat het geld door de regering wordt teruggevorderd. “Het gaat om miljoenen euro’s belastinggeld”, klinkt het. “Het is niet meer dan normaal dat die worden teruggevorderd op het moment dat blijkt dat ze onrechtmatig werden verkregen.”

Het Vlaams Belang heeft al langer kritiek op de subsidiëring van de krantenbedeling en wil de subsidie volledig op de schop. De federale regering trekt nu elk jaar 175 miljoen euro uit om het verdelen van kranten en tijdschriften te subsidiëren. Vanaf 2024 zal ze weliswaar 50 miljoen euro in de subsidie snoeien, maar dat volstaat niet voor Dewulf. “Dan nog blijft er een jaarlijks bedrag van 125 miljoen euro belastinggeld over”, besluit het Kamerlid. “Nergens in het buitenland bestaat een dergelijk systeem, enkel bij ons. We moeten de resultaten van de audit aangrijpen om de subsidies eindelijk volledig af te schaffen.”