Persberichten
donderdag, 28 jan 2021

“Toespraak van koning bespottelijk en meelijwekkend”

In zijn traditionele toespraak voor de gestelde lichamen bestond koning Filip het de lofzang te zingen op de paars-groene regering als een toonbeeld van democratie. “Op welke planeet leeft die koning eigenlijk?”, vraagt fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) zich af. “Zulke uitspraken zijn niet alleen potsierlijk, maar ook zielig.”

“Dit land bestaat uit twee democratieën die niet meer samen door één deur kunnen”, aldus Pas. Het resultaat ervan was een aanslepende federale regeringsvorming van 494 dagen, die nota bene meer dan een kwart van de hele regeerperiode opslorpte. De vorming van een federale regering gebeurde zonder meerderheid in het grootste deel van het land en zonder de twee grootste partijen. “En een regering die met haken en ogen aaneenhangt, zonder programma en zonder eensgezindheid.”

“De uitspraken van de koning zijn zodanig grotesk, dat ik er zeker van ben dat ze een omgekeerd effect zullen hebben”

De koning meent zich te moeten verheugen over “een stevige ploeg” die zou werken “rond een gemeenschappelijk project” en dan nog wel “het resultaat van ons democratisch proces” zou zijn. “Dit tart elke verbeelding”, aldus nog Pas. “Hoe wereldvreemd kan iemand zijn? Dit is niet alleen lachwekkend voor wie de werkelijke toedracht in dit land een klein beetje kent, maar ook meelijwekkend voor wie die woorden uitspreekt.”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), die onmiskenbaar de pen heeft vastgehouden voor deze misplaatste lofzang, hier op een schandelijke wijze misbruik heeft gemaakt van het staatshoofd om het imago van zijn met spuug en plaktouw aaneenhangende ploeg voor de publieke opinie op te poetsen.

Het Vlaams Belang roept dan ook de vorst op uit zijn ivoren toren te treden. “Als hij werkelijk bezorgd is om het vertrouwen van de burgers in de instellingen te behouden, zoals hij zegt, dan zou hij beter de werkelijkheid onder ogen zien in plaats van zijn wensen voor werkelijkheid te nemen”, besluit Pas. “En die werkelijkheid is dat de instellingen van dit land niet meer functioneren en grondig moeten worden vertimmerd in de richting van meer zelfstandigheid voor Vlaanderen en Wallonië.”