Nieuws
dinsdag, 03 jan 2023

Toestand in Belgische gevangenissen onhoudbaar

Foto: Wikimedia commons. MOtty.jpg. Toestand in Belgische gevangenissen onhoudbaar

Het Vlaams Belang is niet verbaasd over de onheilsberichten over de schrijnende toestand waarin gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis moeten leven. “We klagen al jaar en dag de verouderde infrastructuur, de overbevolking en het gebrek aan aandacht voor het personeel in onze gevangenissen aan”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “De leefomstandigheden moeten er menswaardig blijven.”

In de media werd gisteren bericht dat de situatie in de gevangenis van Sint-Gillis nooit eerder zo rampzalig was. “Structureel personeelstekort, ernstige overbevolking en een totaal verouderde infrastructuur zorgen er voor onleefbare cellen”, aldus Dillen, die hierover minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal ondervragen. “We hebben het dan onder meer over vuile matrassen, defect sanitair, ernstige geurhinder en zelfs over kapotte ruiten die gewoon met karton bedekt worden. De voorbije vier maanden zouden drie gedetineerden uit het leven zijn gestapt.”

“Men herkent een beschaving aan de wijze waarop men met zijn gevangenen omgaat, over de beschavingsgraad van België zullen we dus maar zwijgen”

Enkele weken geleden stuurde de Commissie van Toezicht van de gevangenis van Sint-Gillis hierover een schrijven naar onder meer de burgemeester van Sint-Gillis, Jean Spinette (PS). “De commissie had het hierin terecht over een ‘dramatische achteruitgang voor gedetineerden en personeel, en over een ‘grove schending van de Europese Mensenrechten’, maar blijkbaar zonder al te veel respons”, vervolgt Dillen. “Nochtans is hardleers volharden en de situatie verder laten verrotten geen optie. België is ondertussen al vaak veroordeeld, wat de belastingbetaler veel geld heeft gekost.”

Het spreekt voor zich dat de aftandse infrastructuur en de werkomstandigheden voor het gevangenispersoneel dringend en drastisch verbeterd moeten worden”, besluit Dillen. “En vooral aan de structurele overbevolking moet worden verholpen. Wetende dat bijna één op twee gevangenen in dit land vreemdeling is en zowat één op drie illegaal in dit land verblijft, ligt de oplossing voor de hand: veroordeelde criminelen moeten hun straf zoveel mogelijk in hun land van herkomst uitzitten.”