Nieuws
dinsdag, 30 mei 2023

Turken vieren verkiezing Erdogan in Vlaanderen

De verkiezingsoverwinning van de Turkse president Erdogan werd op verschillende plaatsen uitbundig gevierd door Turken, die in grote groepen met Turkse vlaggen de straat op kwamen. “Dit toont aan dat de integratie totaal mislukt is”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. Wie de Turkse verkiezingen dermate belangrijk acht, moet maar ginds gaan wonen.” Het Vlaams Belang pleit dan ook voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit. “Die zorgt voor rellen in ons land en de verkiezing van dictators in het buitenland.” 

Dictator Recep Tayyip Erdogan, die al twintig jaar over Turkije heerst, heeft zondagavond zijn overwinning uitgeroepen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij haalde het met 52,1 procent van zijn uitdager Kemal Kiliçdaroglu. In zijn overwinningsspeech riep Erdogan op tot eenheid, waarna hij meteen uithaalde naar Kiliçdaroglu. In verschillende steden in Vlaanderen werd zijn verkiezingsoverwinning gevierd door Turken. In Gent trokken wagencolonnes al toeterend langs de Sleep-, de Wondelgemstraat en over de Dampoort en in Antwerpen moest de Brede Rodestraat zelfs afgesloten worden. In Limburg liep de situatie nog meer uit de hand. In Genk werden 51 processen-verbaal opgesteld, voornamelijk voor onveilig rijgedrag, en vonden er ook schermutselingen plaats. Iets verder in Heusden-Zolder werden zelfs bijna twee politieagenten aangereden tijdens feest van Erdoganfans.

“Dit toont aan dat de integratie totaal mislukt is”

“Dit toont aan dat de integratie totaal mislukt is”, zegt Janssens. “Zelfs 20 jaar N-VA in de Vlaamse regering heeft hier niets aan veranderd. Wie de Turkse verkiezingen dermate belangrijk acht, moet maar ginds gaan wonen.”

Het Vlaams Belang vindt dat de dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft. “Die zorgt voor rellen in ons land en de verkiezing van dictators in het buitenland”, aldus Janssens. “Het is trouwens veelzeggend dat de Turkse dictator nergens in de verkiezingsstrijd zo erg door zijn landgenoten gesteund werd als in België.”