Nieuws
vrijdag, 29 mrt 2024

Turks president Erdogan moedigt relschoppers in Vlaanderen aan

De rellen tussen Turken en Koerden die al de hele week over het hele land verspreid plaatsvinden, worden ook in Turkije gevolgd. Turks president Erdogan vuurde in een telefoongesprek met een Turks slachtoffer van de rellen in Gent zijn aanhangers in Vlaanderen aan. “Dit is pure buitenlandse inmenging”, zegt Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas. “Wie twijfelt er nog aan dat hier veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn? Het is dringend tijd om onze nationaliteitswetgeving te verscherpen.”

Al een week lang zijn er gewelddadige rellen tussen Turken en Koerden in Vlaanderen. Ook in Gent escaleerde het geweld. Een Turkse jongeman die momenteel herstelt in een Gents ziekenhuis werd opgebeld door president Erdogan. Die schaarde zich expliciet achter de Turkse diaspora in Europa. 

“Het toont aan dat de Turkse overheid er alles aan doet om de Turkse bevolking in Vlaanderen ‘Turks' te houden.”

Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn er geen indicaties van buitenlandse inmenging bij de rellen. “Hoe kan men dat blijven volhouden?”, vraagt Pas zich af. “We hebben een buitenlands staatshoofd dat belt met jongeren die deelnamen aan rellen om hen een hart onder de riem te steken en aan te vuren. Het toont aan dat de Turkse overheid er alles aan doet om de Turkse bevolking in Vlaanderen ‘Turks' te houden.”

Pas wijst erop dat de rellen uiteindelijk het gevolg zijn van een jarenlang gebrek aan integratie en een te lakse nationaliteitswetgeving. “De groepen amokmakers identificeren zich niet in de eerste plaats als Vlaming, maar als Turk of Koerd”, zegt Pas. “De Croo en co vinden dat blijkbaar doodnormaal. Wij zullen dat nooit normaal vinden. Het is dringend tijd om onze nationaliteitswetgeving fors aan te scherpen en de dubbele nationaliteit af te schaffen.”