woensdag, 21 dec 2022

Twitter-files: “Overheid en Big Tech werken samen om verkiezingen te manipuleren”

Foto: iStock. Twitter-files: “Overheid en Big Tech werken samen om verkiezingen te manipuleren”

Op 19 december bracht journalist Michael Schellenberger een reeks interne documenten van Twitter naar buiten, die na de overname van Twitter door Elon Musk werden bekendgemaakt. Daaruit bleek dat Twitter bewust bepaalde stemmen had gecensureerd. Uit deel 7 van de zogenaamde ‘Twitter-files’ blijkt nu dat ook dat de Amerikaanse FBI een rol speelde in het begraven van de criminele feiten die gevonden werden op de laptop van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden. “De omvang van dit censuurschandaal wordt met de dag groter, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang. Nu blijkt dat zelfs de Amerikaanse autoriteiten hebben meegespeeld in de illegale cover-up. Dit moet tot op de bodem worden onderzocht.”

Uit de geopenbaarde documenten blijkt dat FBI in december 2019 een dagvaarding stuurde naar de eigenaar van een computerwinkel in Delaware. Die was in het bezit gekomen van de laptop van Hunter Biden. Rond augustus 2020 had de eigenaar nog geen bericht terug gekregen van de FBI, terwijl hij nochtans bewijs van criminele activiteiten had gezien op de laptop. Daarop contacteerde hij Rudy Giuliani, de voormalig burgemeester van New York en een Republikeins kopstuk. Zo belandt het verhaal bij de New York Post, dat het brengt onder de titel ‘Bidens geheime e-mails’.

Het verhaal verspreidt zich als een lopend vuurtje en wordt ook gretig op Twitter gedeeld. Maar binnen een paar uur censureren Twitter en andere sociale media bedrijven het artikel van de NY Post en voorkomen ze dat het verder wordt gedeeld. Uit de documenten van de laptop wordt duidelijk dat Hunter Biden tientallen miljoen euro’s had verdiend uit contracten met buitenlandse bedrijven, waaronder bedrijven gelinkt met de Chinese overheid. De tegenprestatie van Biden jr. blijft echter onduidelijk.

“Hallucinant dat zelfs nationale autoriteiten meewerken aan verhalen rond censuur”

Gedurende 2020 schrijven de FBI en andere autoriteiten Yoel Roth, voormalig hoofd van Trust&Safety bij Twitter aan. Zij sturen hem aan om het verhaal af te wijzen als onwaar. Ze menen dat het verhaal kadert binnen een ‘hack-and-leak’-operatie van Rusland. Verder blijkt dat ze leidinggevenden binnen Twitter gedurende 2020 probeerden te beïnvloeden. Zo werd ‘top security clearance’ gevraagd voor Twitter-medewerkers, opdat ze info over de vermeende Russische hack konden delen. Dit om de perceptie rond het verhaal bij Twitter te veranderen, en hen te overtuigen dat het om een gecoördineerde Russische aanval zou gaan. Later zou blijken dat daar geen enkel bewijs voor was. “Het is hallucinant dat zelfs nationale autoriteiten meewerken aan verhalen rond censuur”, meent Vandendriessche. “Op het moment dat Donald Trump nog president was, probeert de FBI Twitter te beïnvloeden om de verspreiding van cruciale verkiezingsinformatie tegen te gaan. Dit is regelrechte inmenging in de verkiezingen.”

Opvallend is dat de FBI Twitter ook nog eens betaalde voor de tijd die hun medewerkers in die contacten hadden gestoken. “Ik ben blij om te melden dat we 3,415,323 miljoen dollar hebben opgehaald sinds oktober 2019”, schreef een medewerker van FBI-agent Jim Baker begin 2021. 

Voor Tom Vandendriessche bewijst deze nieuwe episode in de Twitter-Files hoe ver bepaalde krachten willen gaan om verkiezingen te manipuleren. “Wat we gezien hebben in 2020 in Amerika was een groteske samenwerking van autoriteiten en sociale mediaplatformen om verkiezingen te manipuleren”, besluit Vandendriessche. “We weten nog altijd niet hoe diep deze corrupte put is, maar we beginnen steeds meer feiten te kennen. Het is ook aan ons om waakzaam te blijven. Censuur en manipulatie zijn in Europa vermoedelijk ook al gebeurd. Het is aan ons om de integriteit van onze verkiezingen te beschermen met alle wettelijke middelen.”