Nieuws
woensdag, 24 jan 2024

Uitbreiding abortustermijn onbespreekbaar

Er vonden vorig jaar bijna 8.300 abortussen plaats in Vlaanderen, wat het hoogste aantal is in jaren. Voor de liberalen is dit reden om opnieuw een uitbreiding van de abortustermijn naar achttien weken op tafel te leggen. “Dit is totaal onbespreekbaar”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Voor ons gaat de huidige regelgeving al ver genoeg. Het is door de abortusbocht van cd&v dat dit nu weer op tafel gelegd wordt door partijen voor wie het nooit ver genoeg zal gaan.”

De Vlaamse abortuscentra zagen vorig jaar meer dan 10.000 vrouwen, waarvan acht op de tien hun zwangerschap lieten afbreken. In 2012 vonden er nog 6.000 abortussen plaats, maar in 2022 was dit al toegenomen tot een 7.000-tal. Ook internationaal is er een toename met meer aanmeldingen in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Als reden hiervoor wordt gewezen naar sociale media zoals TikTok en Instagram waar ongenuanceerd over anticonceptie wordt bericht en waardoor meer vrouwen afzien van het gebruik van de pil. Open Vld-voorzitter Tom Ongena liet op X weten dat zijn partij helemaal akkoord is om de wettelijke termijn voor abortus op te trekken van 12 naar 18 weken en de verplichte wachttijd van 6 dagen af te schaffen. 

“De verkiezingskoorts doet sommige partijen blijkbaar spelen met het menselijk leven”

“Een uitbreiding van de termijn naar achttien weken is totaal onbespreekbaar”, zegt Dillen. “Voor ons gaat de huidige regelgeving al ver genoeg. De verkiezingskoorts doet sommige partijen blijkbaar spelen met het menselijk leven.”

Dat de uitbreiding van de abortustermijn nu weer aan de orde is, komt volgens het Vlaams Belang door de houding van cd&v. Voor die partij was het initieel een breekpunt om hier niet aan te raken, maar vorig jaar pleitte zij verrassend genoeg zelf voor een uitbreiding naar veertien weken. “Het is door de bocht van cd&v-voorzitter Sammy Mahdi dat dit nu weer op tafel gelegd wordt door partijen voor wie het nooit ver genoeg zal gaan”, besluit Dillen. “Door hier net zoals over het communautaire niet op haar strepen te staan, heeft ze ervoor gezorgd dat de deur naar een uitbreiding van de abortustermijn naar 18 weken nu net wagenwijd openstaat. Wie alsmaar op zijn principes terugkeert, betaalt vroeg of laat de rekening.”