Nieuws
vrijdag, 04 aug 2023

Vaccinatiegraad opkrikken doe je met doordachte maatregelen

Foto: iStock. Vaccinatiegraad opkrikken doe je met doordachte maatregelen

Het Vlaams Belang stelt zich ernstige vragen bij het initiatief van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om ook apothekers de mogelijkheid te geven om te vaccineren tegen de griep. “Hij holt met die maatregel vooral het beroep van huisarts uit”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “En hij zorgt daarenboven ook nog eens voor een oneerlijke concurrentie tussen de apothekers.”

Vandenbroucke wil dat apothekers vanaf 1 oktober kunnen vaccineren tegen de griep, net zoals dat tegen het coronavirus al mogelijk is. Volgens de minister is dit een manier om de vaccinatiegraad tegen de griep in ons land op te krikken. “Maar zonder wetenschappelijk onderzoek hierover is dit enkel een veronderstelling”, aldus Sneppe. “Het doordrukken van maatregelen zonder enig bewijs van het nut ervan en dus zonder kennis van zaken is helaas een constante aan het worden in het beleid van deze niet-verkozen minister. Recent slaagde hij er bijvoorbeeld nog in met een interfederaal alcoholplan op de proppen te komen, zonder eerst de problematiek van alcoholmisbruik in kaart te brengen en dus zonder te weten waar de problemen zich voornamelijk stellen.”

“Het lijkt erop dat Vandenbroucke artsen en verpleegkundigen viseert”

Het Kamerlid begrijpt de frustratie van de artsenverenigingen over Vandenbrouckes voornemen, zeker omdat de minister in zijn beleid geen enkele consequentie aan de dag legt. “Je krijgt aan geen zinnig mens uitgelegd dat graduaten verpleegkunde in dit land geen bloed meer mogen afnemen, maar dat apothekers dan weer wel spuiten mogen zetten”, vervolgt Sneppe. “Dit soort ondoordachte maatregelen doet alleen maar vermoeden dat Vandenbroucke de huisartsen en verpleegkundigen viseert.”

Sneppe stoort zich niet alleen aan de onbezonnenheid van de minister, ze vraagt zich ook af of de maatregel om apothekers te doen vaccineren überhaupt wel uitvoerbaar is. “Lang niet iedere apotheek heeft voor deze extra taak voldoende ruimte of voldoende personeel. En op die manier zorgt Vandenbroucke dus ook nog eens voor een oneerlijke concurrentie tussen de apothekers.”