Nieuws
woensdag, 10 feb 2021

Vaccinatieprogramma: “Transparantie een absolute noodzaak”

Het Vlaams Belang eist, zeker nu bekend werd dat deze week zo goed als niemand ingeënt zal worden, dringend een absolute transparantie wat het vaccinatieprogramma betreft. “Niemand heeft behoefte aan een verdere goednieuwsshow en aan nog meer paars-groene leugens”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “België hinkt ontegensprekelijk achterop en nu moet in eerste instantie alle aandacht gaan naar het ombuigen van deze situatie. De AtsraZeneca vaccins moeten zo snel mogelijk geactiveerd en ingezet worden.”

Voor het Vlaams Belang is het onaanvaardbaar dat zelfs het zorgpersoneel in de ziekenhuizen deze week niet zal worden gevaccineerd. “En dat terwijl er vaccins van AstraZeneca klaarliggen en er nog 102 755 doses (na aftrek 2de dosis) in de diepvries zitten”, aldus Sneppe. “Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) is nog altijd bezig ‘een plan’ te bedenken. Dezelfde Vandenbroucke die op 5 januari toeterde dat er geen vaccins in diepvriezers mogen blijven liggen, en die in al zijn pretentie een weddenschap met de bevolking aanging dat de vaccinaties vlot gingen verlopen.”

“Paars-groen spreekt steeds vol bewondering over de mensen in de vuurlinie, het zorgpersoneel, maar zo te zien aan het vaccinatieprogramma heeft men er enkel minachting voor”

Het zit Dominiek Sneppe vooral hoog dat minister Vandenbroucke, net als zijn evenknie in de Vlaamse regering Wouter Beke (CD&V), maar blijft uitbazuinen dat we goed bezig zijn. “Eigen lof stinkt, zeker wanneer het om vulgaire leugens gaat. Van een vaccinatieprogramma is hier nauwelijks sprake.” Het Vlaams Belang wijst in dit verband op de harde cijfers. Met een vaccinatiegraad van 3,66 procent wordt in dit land ontstellend zwak gepresteerd. In Denemarken is het bijvoorbeeld 5,84 procent. In het Verenigd Koninkrijk hebben al 10 miljoen mensen een eerste prik gekregen. Hier zijn dat er 340.000. “Maar toch presteerde Vandenbroucke het om donderdag in de Kamer nog te roepen dat het “belachelijk” was om te stellen dat we achteraan lopen."

“Hoe snel de versoepelingen en het door Vandenbroucke voorgespiegelde ‘rijk van de vrijheid’ er uiteindelijk zullen komen, hangt uiteraard van de vaccinatiesnelheid af”, besluit Sneppe. “En dat ziet er dus echt niet goed uit. Het tenenkrullend langzame paars-groene vaccinatieprogramma moet anders aangepakt en daarom is transparantie een absolute noodzaak.”