Nieuws
woensdag, 30 jun 2021

“Van der Straeten liegt: ontmanteling komt er voor alle kerncentrales”

In een antwoord op een vraag van het Vlaams Belang heeft Electrabel, bij monde van CEO Thierry Saegeman, gisteren bevestigd dat het zonder omweg gaat voor de ontmanteling van alle Belgische kerncentrales. “Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft dus staalhard gelogen toen ze vorige week in de Kamer nog zei dat een levensduurverlening mogelijk blijft en de centrales ook na 2025 open konden blijven”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Ze heeft het dossier bewust vertraagd om op listige wijze elke mogelijke verlenging te verhinderen.”

Electrabel was in de voorbije jaren meermaals vragende partij om een definitieve beslissing omtrent een eventuele levensduurverlenging te nemen en heeft meermaals aangedrongen op een gefundeerd overleg, zowel met de vorige regering als met de huidige. “Een levensduurverlenging moet immers vele jaren van tevoren voorbereid worden en kan niet in een vingerknip gebeuren”, aldus Van Lommel. “Maar de politiek in dit land bleef zo lang besluiteloos, dat Electrabel eind vorig jaar een waardevermindering heeft geboekt op de nucleaire centrales en hiermee de handdoek in de ring gooide.”

“Van der Straeten heeft meermaals over de kerncentrales gelogen, het Vlaams Belang zal haar hiermee morgen in de Kamer confronteren”

In het regeerakkoord staat dat een finale beslissing over een levensduurverlenging, in de vorm van een plan B, van de jongste twee kerncentrales wordt genomen in november van dit jaar in functie van de monitoring van de energieproductie in België en indien de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd zou zijn. “Van der Straeten voert op dit ogenblik echter helemaal geen monitoring uit van de energieproductie en speelt daardoor met vuur”, vervolgt Van Lommel. “Dat plan B was enkel in het regeerakkoord vervat om een aantal partijen te sussen.”

“Als gevolg van dit rampzalige groene beleid stevenen we af op massale energie-import uit andere landen. En we zullen daarbij geen vat hebben op de prijs en de hoeveelheid”, besluit Van Lommel. “En de ontmanteling van de zeven Belgische kernreactoren zal gepaard gaan met een verlies van vele duizenden directe en indirecte arbeidsplaatsen, ook al beweert deze regering dat de energietransitie de werkgever van de toekomst is.”