zaterdag, 19 nov 2022

Van Quickenborne bewijst in interview totaal gebrek aan verantwoordelijkheid

Van Quickenborne bewijst in interview totaal gebrek aan verantwoordelijkheid

De enige correcte reactie van justitieminister Vincent Van Quickenborne, na de dodelijke islamistische terreuraanslag op politie vorige week, is ontslag. Dat zegt het Vlaams Belang na een “wel bijzonder ongepast interview in HLN door de minister. Het interview toont aan dat Van Quickenborne geen enkel schuldinzicht heeft en een overweldigend gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Bovenal heeft hij geen plan om zijn kaduke departement Justitie te repareren en de straffeloosheid te stoppen. Nochtans is net dat wat moet gebeuren: recht moet terug rechtvaardig worden.”

“Ik heb er nachtenlang wakker van gelegen, met een knagend gevoel”, zo zegt Van Quickenborne met veel theater in Het Laatste Nieuws. “Honderd keer speel ik die film af. Honderd keer stel ik mij de vraag wat we hadden kunnen doen om zo'n drama te vermijden.” Donderdag tien november viel Yassine Mahi - een geradicaliseerde moslim en ex-gedetineerde die op de OCAD-lijst stond - twee agenten aan, waarvan één overleed. Eerder die dag bood hij zich aan op een Brussels commissariaat terwijl hij zijn aanslag aankondigde, maar het parket wou niet overgaan tot arrestatie of collocatie.

Ontslag Q nu

“Het is heel eenvoudig wat u had kunnen doen en wat uw departement had kunnen doen, meneer Van Quickenborne”, reageert Kamervoorzitter Barbara Pas. “U had uw departement de opdracht kunnen geven om gevaarlijke criminelen en islamisten te laten opsluiten of colloqueren als ze een aanslag aankondigen. Op donderdag tien november had Yassine Mahi gewoon achter slot en grendel moeten zitten. En de twee agenten hadden niet onder de grond of in het ziekenhuis gelegen, maar waren dan gewoon aan de slag.”

“Dat hervormingen zich dus opdringen binnen justitie is glashelder”, besluit Pas. “Maar even duidelijk is dat deze hervormingen niet kunnen met Van Quickenborne aan het stuur. Hij ziet of wil niet zien wat er misliep en weigert de nodige hervormingen uit te voeren. Bovendien is zijn politieke verantwoordelijkheid overdonderend. Er rest slechts één besluit: het ontslag van Vincent Van Quickenborne. Want recht moet terug rechtvaardig worden.”

Eerder deze week startte het Vlaams Belang een petitie voor het ontslag van Van Quickenborne. Inmiddels surften al 15.000 mensen naar ontslagq.be om de oproep te ondertekenen.