Nieuws
donderdag, 14 mrt 2024

Van Tigchelt behoudt het vertrouwen van de regering, niet van de bevolking

Foto: Vlaams Belang. Van Tigchelt behoudt het vertrouwen van de regering, niet van de bevolking

Het Vlaams Belang is allerminst verwonderd dat de federale regering vandaag in de Kamer het vertrouwen behield in minister van Justitie Paul van Tigchelt (Open Vld). “De Vivaldi-ministers blinken nu eenmaal meer uit in arrogantie dan in het oplossen van problemen en het nemen van verantwoordelijkheid”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Maar Van Tigchelt heeft ontegensprekelijk gefaald, en de bevolking kan niet langer geloof hechten aan zijn aankondigingen en beloftes.”

Cynischer kan het volgens Dillen niet worden. Net op een ogenblik dat in de commissie Buitenlandse Zaken het verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandelingen in de gevangenissen overal ter wereld werd gestemd, vonden dit soort feiten plaats in ons eigen land. Een gedetineerde die zwakbegaafd zou zijn, werd in de gevangenis van Antwerpen dagenlang op een gruwelijke wijze gefolterd door zijn celgenoten. “Deze mensonterende feiten zijn het gevolg van een overbevolking waaraan al sinds de jaren ‘80 geen oplossing wordt geboden, een problematiek die maar is blijven verrotten”, aldus het Kamerlid. “En een echte oplossing is er met geen enkele minister van Justitie gekomen.” 

“De Justitieminister koppelt onkunde aan ongelooflijke arrogantie”

Minister Van Tigchelt stelt als oplossing de verlenging van het penitentiair verlof voor. “Alsof dat aan het probleem van de overbevolking zal verhelpen, het gaat over amper 167 mensen”, reageert Dillen. “De oorzaak van de overbevolking, de 40 procent gedetineerden zonder Belgische nationaliteit en de 30 procent illegalen in de gevangenissen, durft hij niet eens benoemen. Als voorbeeld van straffere Justitie kan het tellen.” Het Vlaams Belang diende omwille van dienst totale gebrek aan verantwoordelijkheidszin woensdag een motie van wantrouwen in tegen de minister.  

“En dan gaat Van Tigchelt zijn onvermogen en zijn onkunde ook nog eens aan een ongelooflijke arrogantie koppelen”, besluit Dillen, die verwijst naar diens misplaatste grappen over de kwestie tijdens een tv-optreden, op een ogenblik dat de gefolterde gedetineerde voor zijn leven aan het vechten was. “Mijn vraag aan eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), waarop niet werd geantwoord, was dan ook of de regering het vertrouwen in de Justitieminister behoudt. De bevolking is het gelijk hoe kwijt.”