Persberichten
woensdag, 13 mrt 2024

Vlaams Belang eist ontslag Van Tigchelt na folterpraktijken in Antwerpse gevangenis

Het Vlaams Belang dient een motie van wantrouwen in tegen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) naar aanleiding van de folterpraktijken in de gevangenis van Antwerpen die aan het licht kwamen. “Al jaren kampen onze gevangenissen met overbevolking”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “De situatie is zo dramatisch dat een gevangene drie dagen lang gefolterd kan worden zonder dat iemand dat opmerkt. Al jaren schreeuwen wij en het personeel van de daken dat dit fout zou lopen.”

Vanmiddag ondervroeg het Vlaams Belang Van Tigchelt in de commissie Justitie over het voorval in de gevangenis in de Begijnenstraat. Gisterenavond werd een man in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, nadat de gevangenis ontdekte dat hij dagenlang gefolterd werd door medegevangenen. De man liep daarbij zware brandwonden op en zou ook verkracht zijn. De praktijken zouden dagenlang onopgemerkt doorgegaan zijn.

“Ondanks alle beloften is de problematiek nog nooit zo groot geweest als vandaag”

“De feiten zijn ronduit verschrikkelijk”, zegt Dillen. “Hoe kan het gebeuren dat een gedetineerde meerdere dagen wordt gefolterd en verkracht, zonder dat iemand dat opmerkt? De overbevolking in de gevangenissen is al jaren een probleem en al jaren schreeuwt onze partij en het personeel van de daken dat het fout zou lopen. Keer op keer werd er door de regering beloofd om de overbevolking aan te pakken. Maar ondanks alle beloften is de problematiek nog nooit zo groot geweest als vandaag. Van Tigchelt kan nog maar een ding doen en dat is opstappen.”

Het Vlaams Belang wijst er ook op dat Van Tigchelt weigert de oorzaak van de overbevolking te benoemen. “Meer dan 40 procent van de totale gevangenispopulatie heeft niet de Belgische nationaliteit en maar liefst 30 procent is gewoon illegaal in het land”, aldus nog Dillen. “Zolang men die problemen niet wil benoemen en de landen van herkomst niet dwingt om hun criminele onderdanen terug te nemen is het dweilen met de kraan open.”