Persberichten
zondag, 22 okt 2023

Van Tigchelt heeft geen enkele geloofwaardigheid als toekomstige minister van Justitie

Het Vlaams Belang vindt de benoeming van voormalig OCAD-topman Paul Van Tigchelt als nieuwe minister van Justitie een totaal verkeerde keuze. “Een liberale cabinetard die het gevaar van islamterreur minimaliseert en terroristen heeft laten terughalen, is compleet ongeschikt als Justitieminister”, zeggen federaal fractieleidster Barbara Pas en voorzitter Tom Van Grieken. “Dat zo iemand na een islamistische terreuraanslag naar voren geschoven wordt, toont aan dat de Vivaldi-regering niet bezig is met de veiligheid van de burgers. De enige manier om aan deze beschamende vaudeville te ontsnappen, is door gewoon de stekker uit de regering te trekken en naar vervroegde verkiezingen te gaan.”

Het Koninklijk Paleis heeft bevestigd dat Paul Van Tighelt Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal opvolgen als minister van Justitie. Die laatste diende vrijdag zijn ontslag in naar aanleiding van de islamitische terreuraanslag begin deze week in Brussel. De Tunesische terrorist Abdesalem Lassoued schoot toen twee Zweedse voetbalsupporters dood. Niet alleen was de man een geradicaliseerde moslim die gekend was bij het gerecht, maar hij verbleef ook al enkele jaren illegaal in ons land terwijl zijn verblijfplaats bekend was.

Ondanks de eerdere verklaringen bleek dat Tunesië al in augustus 2022 om de uitlevering van Lassoued had aangevraagd, waar door een fout van Justitie nooit gevolg aan gegeven werd. Van Quickenborne besliste daarom om op te stappen. In zijn plaats komt nu zijn voormalige kabinetschef Van Tighelt. Die was hiervoor topman van het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. In die hoedanigheid pleitte hij er voor om IS-terroristen terug naar ons land te halen en wees hij voortdurend op het ‘gevaar’ van ‘extreemrechtse’ terreur. Hiervoor was hij onder meer werkzaam in de Antwerpse magistratuur als advocaat-generaal. Tot 2008 was hij adjunct-kabinetschef en woordvoerder van toenmalig minister van Binnenlandse ­Zaken Patrick Dewael (Open Vld). Hij moest toen echter ontslag neemt wegens het ‘arrangeren’ van benoemingen.

“Elke dag dat deze Vivaldi-regering aanblijft, is een dag waarin de veiligheid van onze burgers niet serieus genomen wordt”

“Het is toch onbegrijpelijk dat er nog geen twee dagen later iemand die zijn hele carrière lang het gevaar van islamitisch terrorisme heeft geminimaliseerd, aangeduid wordt als nieuwe minister van Justitie”, zegt Pas. “Laat ons bovendien ook niet uit het oog verliezen dat Van Tigchelt verantwoordelijk was voor het OCAD op het moment dat besloten werd Lassoued niet op de OCAD-lijst voor terrorisme te zetten. Het toont aan dat deze Vivaldi-regering op geen enkele manier van zin is om de fouten die zijn gemaakt serieus te nemen en het roer om te gooien.”

Het Vlaams Belang roept premier Alexander De Croo (Open Vld) op om de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen. “Zeker na het benoemen van Van Tigchelt is het duidelijk dat we van deze regering enkel nog meer brokken kunnen verwachten”, besluit ook voorzitter Tom Van Grieken. “Elke dag dat deze Vivaldi-regering aanblijft, is een dag waarin de veiligheid van onze burgers niet serieus genomen wordt. Het is tijd om er de stekker uit te trekken en een eind te maken aan deze show. Hoeveel doden moeten er nog vallen eer men dat ook in de Wetstraat 16 gaat beseffen?”